Forbes: Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να φέρει πλούτο στο χώρα – Το πλαίσιο για τα family offices

Την επιστροφή πλούτου στην Ελλάδα, αλλά και την είσοδο νέου, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα family offices που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Forbes, τα family offices, δηλαδή οι εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, που παίζουν το ρόλο προσωπικών γρσφείων επενδύσεων για μεγιστάνες, βάσει του νέου νόμου, θα απολαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, ώστε η δημιουργία τους στην Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική.

Ευνοϊκές προϋποθέσεις

Στο πλαίσιο αυτό, για τη σύσταση ενός νέου family office θα απαιτείται να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του ενός εκατ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται με πραγματικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές.

Πώς θα επωφελείται η Ελλάδα; «Από τα έξοδα του γραφείου τους, είτε αφορούν αγορά κατοικίας είτε οτιδήποτε άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του γραφείο του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προσθέτοντας ότι «ένα family office έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις στη διατήρηση της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων, όπως στην περίπτωση κληρονομιάς, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κλπ».

Πρακτική σε πολλές χώρες

Η Ελλάδα, πάντως, δεν πρωτοτυπεί σε αυτό: πολλές χώρες χώρες, από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία, φροντίζουν να δίνουν κίνητρα για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, προσφέροντας χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να καρπωθούν ένα κομμάτι της «πίτας» που διαχειρίζονται τα family officeς.

Άλλωστε, αναλυτές θεωρούν ότι σήμερα υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 family offices στον κόσμο και το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη, και η τάση που καταγράφεται είναι αυξητική, καθώς οι κάτοχοι πλούτου προσπαθούν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν όσο πιο καλά γίνεται τα χρήματά τους.

Κίνητρα για προσέλκυση πλουσίων

Το πλαίσιο για τα family offices είναι μόνο ένα τμήμα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει πλούτο στην Ελλάδα: το 2019, η κυβέρνηση εισήγαγε τον νόμο του «διαμένοντος μη κατοίκου» που προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού για να μετακομίσουν στην Ελλάδα.

Το 2020 ψηφίστηκε νόμος για τους συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα που προβλέπει ενιαίο φόρος 7% για τα εισοδήματα από συντάξεις και τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στους «ψηφιακούς νομάδες» να εξασφαλίσουν μείωση κατά το ήμισυ της φορολογίας εισοδήματός τους εάν μετακομίσουν στην μεσογειακή χώρα.

Επαναπατρισμός πλούτου

Παράλληλα, το Forbes σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναπατρίσει μέρος του πλούτου που έχει φύγει από την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Οι Έλληνες κολοσσοί της ναυτιλίας έβγαλαν δισεκατομμύρια, προτού μεταφέρουν τις έδρες τους στην Ελβετία, το Μονακό ή τη Βρετανία.

Το περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Στόχος μας τώρα είναι να προσελκύσουμε πολύ πλούσιους ξένους και επίσης Έλληνες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Ελβετία».

Καμία δημοσίευση για προβολή