Foreignpolicy: Ο Ερντογάν δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσα πολλά προβλήματα. Αυξάνονται οι πιέσεις για πρόωρες εκλογές, εν μέσω κατρακύλας της οικονομίας.

Ερντογάν Συρία

Τις πρωτόγνωρες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Foreignpolicy.

“Η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς, η οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν και τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις του και του AKP δεν φαίνονται καλά”, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Πιέζουν για πρόωρες εκλογές

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν για πρόωρες εκλογές, σχεδιάζοντας να ανατρέψουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επαναφέρουν την Τουρκία στο προϋπάρχον υβριδικό κοινοβουλευτικό-προεδρικό της σύστημα.

Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν είναι εύκολο, καθώς με έναν νόμο της ΑΚΡ κατά την περίοδο της παντοκρατορίας Ερντογάν, δεν υπήρχε πρόβλεψη για πολιτική συνέχεια χωρίς τον ίδιον τον Τούρκο πρόεδρο.

Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τόσο για τον κόμμα του όσο και για τον ίδιον τον Ερντογάν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι πολλά με σημαντικότερα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Το αποτέλεσμα της  κακοδιαχείρισης του Ερντογάν

Ως αποτέλεσμα της  κακοδιαχείρισης του Ερντογάν, η λίρα έχει χάσει περίπου το 75% της αξίας της έναντι του δολαρίου την τελευταία δεκαετία, 45% τον περασμένο χρόνο και 15% μόνο την Τρίτη.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία —αψηφώντας τις πιθανότητες και μια παγκόσμια πανδημία— μεγάλωσε την οικονομία της κατά 1,8 τοις εκατό το 2020. Αλλά η συνολική οικονομική εικόνα για τους μέσους Τούρκους είναι ζοφερή: Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 20%, η ανεργία είναι στο 14% και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί.

Ως απάντηση στην κατάρρευση της λίρας, ορισμένες μεγάλες τουρκικές τράπεζες έκλεισαν τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, προμηνύοντας πιθανές περαιτέρω και μεγαλύτερες διαδηλώσεις.

Η προσπάθεια Ερντογάν να διασώσει την πολιτική του τύχη

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Ερντογάν προσπάθησε πρόσφατα να διασώσει την πολιτική του τύχη, ήταν να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της.

Είναι μια ανατροπή από το 2020 όταν, για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιθετική εξωτερική πολιτική, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα πέτυχε να βγει από την απομόνωσή της. Το επίπεδο των διμερών σχέσεών της με τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων έχει βελτιωθεί, αν και είναι ξεκάθαρο  ότι δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές μεταξύ της Τουρκίας και των δύο “βαρέων βαρών” του Περσικού Κόλπου.

Οι εύθραυστες σχέσεις με το Ισραήλ

Οι Τούρκοι επιδίωξαν επίσης καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής οι Ισραηλινοί δεν ανταποκρίνονται. Έχουν πολύ λίγους λόγους να εμπιστεύονται τον Ερντογάν.

Πρώτα απ ‘όλα, δύο Ισραηλινοί τουρίστες συνελήφθησαν πρόσφατα επειδή τράβηξαν φωτογραφία του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ -μια τοποθεσία που η τουρκική τουριστική αρχή συχνά εμφανίζει στο διαφημιστικό της υλικό- και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.

Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά το επεισόδιο φαινόταν προσχεδιασμένο για να πυροδοτήσει τα αντι-ισραηλινά και αντισημιτικά αισθήματα στην Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

Επίσης, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Τούρκος ηγέτης είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση του Παρισιού της 11ης Νοεμβρίου για τη Λιβύη εάν παρευρεθεί το Ισραήλ (και η Ελλάδα καθώς και η Κυπριακή Δημοκρατία).

Οι Ισραηλινοί δεν συμμετείχαν, αν και Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι ήταν εκεί.

Άλλαξαν οι εποχές 

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι ότι οι μέρες που το Ισραήλ θα λυγίσει προς τα πίσω για καλούς δεσμούς με την Τουρκία παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποσπάσει τους Ισραηλινούς από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Χαμάς και τη συχνά απεχθή ρητορική του Ερντογάν για το Ισραήλ και τους Ισραηλινούς, είναι παρελθόν.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο 

Μετά είναι η Αίγυπτος. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο τουρκικός Τύπος και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης μιλούσαν διθυραμβικά για την επερχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Η υπόθεση εργασίας στην Άγκυρα ήταν ότι οι Αιγύπτιοι θα άρπαζαν την ευκαιρία και θα ασκούσαν πίεση στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι δεν ήταν τόσο πρόθυμοι όσο υπολόγισαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, έχοντας παρεξηγήσει τη σημασία που δίνει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi στους δεσμούς της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ένταση στις σχέσεις Άγκυρας Ε.Ε με φόντο το μεταναστευτικό

Μιλώντας για την Ευρώπη, αν όχι για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι μπορεί να είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για μια ποικιλία παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, της εξερεύνησης φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο και της απειλής να ωθήσουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού είναι αυτή που έχει φέρει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Το 2016, η ΕΕ άρχισε να πληρώνει την Άγκυρα για να κρατήσει τους απελπισμένους Σύρους στην Τουρκία αντί να τους επιτρέψει να πάρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Παρά τη συμφωνία αυτή, οι Τούρκοι απειλούν περιοδικά να αφήσουν τους Σύρους (και άλλους) να περάσουν, δημιουργώντας μια νέα προσφυγική κρίση και ενδεχομένως σπέρνοντας αστάθεια.

Τα τουρκικά δικαστήρια αψηφούν επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του Τούρκου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κατηγορείται ψευδώς για υποστήριξη της τρομοκρατίας, είναι άδικη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή