ΔΝΤ και Βερολίνο αντιδρούν στη φόρμουλα για την περικοπή των συντάξεων “στα τέσσερα”

Το ΔΝΤ και το Βερολίνο αντιδρούν στη φόρμουλα που επιχειρεί να προωθήσει στο Eurogroup η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα αναβληθεί η εφάπαξ περικοπή των συντάξεων και θα αντικατασταθεί με πρόγραμμα περικοπών σε 4 δόσεις την ερχόμενη διετία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη (30/08) στο Euroworking Group(EWG ) που συνέρχεται για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει “για ζύμωση” δύο κυρίως εκδοχές: τη σταδιακή περικοπή και την αναβολή του μέτρου, με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στο σενάριο για περικοπή των συντάξεων “στα τέσσερα”, δηλαδή σε 4 δόσεις αντί για μια δόση, μια κι έξω, από 1/1/2019.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών συνεχίζει να βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Συμβουλίου και είναι απίθανο, για την ώρα,  να τεθεί επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο λόγος είναι πως ακόμη κι αν “βγαίνουν τα νούμερα” και η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ΔΝΤ και Βερολίνο εξακολουθούν να θεωρούν πως η “μεταρρύθμιση” με την περικοπή των συντάξεων δεν αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας μόνο αλλά είναι κυρίως διαρθρωτική.

Σκληρή στάση από το ΔΝΤ

Η “μεταρρύθμιση” αυτή συνεχίζει να θεωρείται διαρθρωτικού χαρακτήρα – συνεπώς αναγκαία και μη αναστρέψιμη – τόσο από τους πιστωτές και εταίρους της χώρας, όσο και από το ΔΝΤ. Στις σημερινές συζητήσεις το ΔΝΤ αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση, ενώ η Αθήνα θεωρεί πως η Κομισιόν θα είναι πιό ελαστική επιλέγοντας το ρόλο του διαιτητεί που “μοιράζει τα σπόρια”. υπέρ της Ελλάδας.

Όπως έχει γράψει επανειλημμένα το economico.gr , oι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, που ήδη λειτουργεί ως σύμβουλος στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της νέας μείωσης των συντάξεων απλά σαν ένα θέμα άμεσου οικονομικού αποτελέσματος που συνδέεται με τους στόχους των υψηλών πρωτογενών ελλειμμάτων. Το αντιμετωπίζουν κυρίως σαν ένα θέμα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και έτσι του δημόσιου χρέους.

Συνεπώς μία ανατροπή των αποφάσεων του Eurogroup θα αποτελέσει σαφή ευνοϊκή ρύθμιση – δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, εξέλιξη που ασφαλώς πέραν της οικονομικής ανάσας που θα προσφέρει σε  χιλιάδες συνταξιούχους, θα έχει και την πολιτική σημασία του.

Η μεταμνημονιακή εποπτεία

[more]

Επίσης, όπως αναφέρει το newmoney.gr (ρεπορτάζ Αργύρη Παπαστάθη)στο αυριανό EWG αναμένεται να συζητηθεί και επισήμως η διαδικασία μέσω της οποίας θα προχωρά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Το μοντέλο θα περιλαμβάνει επιτήρηση υπουργείων και οργανισμών του Δημοσίου μία τριμηνιαία έκθεση των θεσμών η οποία θα υποβάλλεται και θα εγκρίνεται από το Eurogroup ενώ οι πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά, σε κρίσιμους τομείς, θα περνούν από το Συμβούλιο των Υπουργών.

H αξιολόγηση θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου με την παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα. Θα είναι παρόν και το ΔΝΤ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν όλα τα ανοιχτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναβληθείσα μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του “ευρωπαϊκού εξαμήνου”. Και το Νοέμβριο, έχοντας στα χέρια της τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου 10μήνου του έτους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει μια απόφαση του Eurogroup για την αναβολή ή τμηματική εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή