«Φοροασφυξία» και το 2019 – Υπερπλεόνασμα 3,9% με στέγνωμα της αγοράς, μείωση της καταναλωτικής δύναμης και φραγμό στην ανάπτυξη

Μία επανάληψη της περσινής χρονιάς βλέπει το Οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με το δελτίο Οικονομικών εξελίξεων του υπουργείου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, θα επαναλάβει την περσινή του πορεία και θα φτάσει στο 3,9%, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις. Το υπερπλεόνασμα δημιουργείται από τους υψηλούς φόρους που στραγγίζουν την ρευστότητα από την αγορά, μειώνουν την καταναλωτική δύναμη και περιορίζουν τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.  Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat για το θέμα, αναμένονται στις 23 Απριλίου.

Παρά τις “θετικές εξελίξεις” που σημειώνονται από τους αναλυτές του υπουργείου , τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνει το δελτίο, δείχνουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική και φέτος, ενδεχομένως αυξημένη και με προεκλογικό άρωμα.

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά πάνε αλλού… Στις σελίδες του «Economic Bulletin», όπως αναφέρεται, διαφαίνεται και η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 διαμορφώθηκε, στα 13 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δις διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος, το υπολειπόμενο ποσό των 11 δις ευρώ, το οποίο βοηθά στο χτίσιμο ενός μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας (cash Buffer), μέρος του οποίου θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας». Υπενθυμίζεται ότι το χρέος προς το Ταμείο είναι 9,4 δις ευρώ.

Αν και θεωρητικά η χώρα θα μπορούσε να προβεί στην αποπληρωμή του, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. Αποτέλεσμα, το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει τη μερική προπληρωμή του πιο ακριβού μέρους, του χρέους, κοντά στα 3,5 δις ευρώ.

Ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά η Γερμανία δεν θέλουν το ΔΝΤ να απομακρυνθεί από το πρόγραμμα παρακολούθησης της Ελλάδας, καθώς βάζει στο τραπέζι τεχνογνωσία, κάνει τον «μπαμπούλα» όταν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, ενώ παράλληλα μοιράζεται την ευθύνη, αν κάτι δεν πάει καλά.

Τι συμβαίνει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

[more]

Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, έχει προχωρήσει περισσότερο από ότι είχε κάνει γνωστό το Οικονομικό επιτελείο, κάτι που φάνηκε μετά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup στο Βουκουρέστι. Εκεί, οι αξιωματούχοι ερωτήθησαν σχετικά και οι απαντήσεις τους ήταν άκρως αποκαλυπτικές.

Ο Πρόεδρος το Eurogroup  Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία προχώρησαν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων τους προς το Ταμείο, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε θετικός σε μία τέτοια εξέλιξη λέγοντας  ότι ένα μέρος από το χρέος του ΔΝΤ «είναι ιδιαίτερα ακριβό, με επιτόκιο που φτάνει σχεδόν το 5%, δηλαδή πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα στις αγορές. Aπό την πλευρά του ESM θα ήταν λογικό, καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους… εμείς θα το υποστηρίζαμε».

Το δελτίο του υπουργείου αποτελεί, εν πολλοίς, μία συλλογή των “θετικών εξελίξεων στην ελληνική Οικονομία”, χωρίς να πλαισιώνονται από τους κινδύνους που την απειλούν. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στη δέσμευση που δόθηκε στο Eurogroup, για την εφαρμογή της μείωσης στο αφορολόγητο, όπως δεν αναφέρεται και η πίεση της Ευρώπης το «πλαίσιο» προστασίας της πρώτης κατοικίας να μην λειτουργήσει πέρα από ένα έτος. Ίσως γιατί μέχρι τότε μεσολαβούν εκλογές και η κάλπη να φορτώσει αυτά τα αγκάθια στον επόμενο.

Στα σημαντικότερα, το δελτίο αναφέρεται η μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών κατά 2,9 δις το 4ο τρίμηνο του 2018, μειώνοντας το σύνολο των κόκκινων δανείων στα 81,8 δις ευρώ.

Οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση από τους προηγούμενους στόχους που έβαζαν πλώρη για μείωση στο 21.2%.

Επίσης, στα της τραπεζικής αγοράς, ο οίκος Moody’s σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι «πιστωτικά θετικό» για τις τράπεζες και την χώρα.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή