Φοροελαφρύνσεις, μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία και αμυντικές δαπάνες οι τρεις άξονες των εξαγγελιών Μητσοτάκη

φοροελαφρύνσεις αμυντικές δαπάνες κοροναϊός

Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού, φοροελαφρύνσεις και αμυντικές δαπάνες είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο άγνωστος Χ της πανδημίας του κοροναϊού, στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους ώστε να εντάξουν, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα –που μπορεί στη συνέχεια να μονιμοποιηθεί– ορισμένες τουλάχιστον βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα έχουν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δύο μέτρα ευθέως προσανατολισμένα στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

Ρυθμιστής η πανδημία

Το οικονομικό επιτελείο έχει σαφώς πάρει θέση υπέρ μιας συντηρητικής προσέγγισης, με τον κ. Σταϊκούρα να επισημαίνει τακτικά το τελευταίο διάστημα ότι η ώρα για τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις του προγράμματος της κυβέρνησης θα έρθει όταν θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας.

Το πότε ακριβώς θα κλείσει αυτή η παρένθεση παραμένει αβέβαιο, αλλά στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι θα μπούμε στο 2021 και θα παραμείνουμε, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, με την κρίση λόγω πανδημίας σε εξέλιξη.

  • Αν στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων το έδαφος κερδίζει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, σε αυτό των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού, νέα προσθήκη θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η παροχή κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης.

Ετσι, πέρα από τις παρατάσεις αναστολών και του προγράμματος «Συν-Εργασία», η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια νέα και πιο αισιόδοξη προοπτική, ώστε να ενισχύονται επιχειρήσεις που όχι απλώς διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και δημιουργούν νέες. Τα κίνητρα θα είναι στα πρότυπα των σχετικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση να συνεχιστεί η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και αλλού, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

Συνολική προστιθέμενη αξία μέτρων 21 δισ. ευρώ

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μέτρα που ξεπερνούν τα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθεί σε αυτά και η μόχλευση των μέτρων ρευστότητας, ησυνολική προστιθέμενη αξία των μέτρων ξεπερνά τα 21 δισεκ.

Με τα επιπλέον μέτρα, που θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, η συνολική
προστιθέμενη αξία των μέτρων θα ξεπεράσει τα 24 δισεκ. Η κυβέρνηση έχει
μάλιστα κρατήσει εφεδρείες για να στηρίξει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα
νοικοκυριά που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατά το
δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ήδη, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα:

  • Επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους
    κλάδους για ένα μήνα
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τον
    Οκτώβριο. Επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
    μέχρι τέλος του έτους
  • Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους εποχικά εργαζόμενους
  • Προβλέπεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο
    ποσό πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, που θα καλύπτει ακόμα και
    επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή

Καμία δημοσίευση για προβολή