Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών – Ποιοί τραπεζικοί κολοσσοί συζητούν εγκατάσταση στην Αθήνα

Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια: Αυτοί είναι οι όροι για την επιδότηση κατά 50% του επιτοκίου
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό έρχονται φορολογικές μειώσεις: Η Κυβέρνηση πρόκειται να δώσει κίνητρα σε όσους επιθυμούν να  μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα απαλλάσσοντας τους από  τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, τα πρώτα 7 έτη. Επίσης εξετάζεται η μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Γενικά περί πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων: Τα κίνητρα για υλοποίηση επενδύσεων  μπορούν να είναι είτε δημοσιονομικά  όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου πρόκειται να εφαρμοστούν φορολογικές μειώσεις, είτε μη δημοσιονομικά όπως χορηγήσεις, δάνεια, εκπτώσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στόχος λοιπόν, μέσω της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής είναι η επίτευξη χαμηλού επιπέδου φορολογικού βάρους . Κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών αποτελεί και η τροχιά μεταρρύθμισης στην οποία βρίσκεται η χώρας εξαιτίας του κορωναϊού ο οποίος αποτελεί αφορμή για τον επανασχεδιασμό μεγάλου μέρους της οικονομικής πραγματικότητας , αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη η οποία κάνει λόγο για μακροπρόθεσμo σχεδιασμό της οικονομικής κατάστασης της  χώρας. Η μακροοικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας τα προσεχή έτη θα επηρεάσουν αρκετά την ανταγωνιστικότητα της αλλά και τις αποφάσεις των εν δυνάμει επενδυτών.

Η Ελλάδα συζητά με 3  τράπεζες που βρίσκονται στο City

Για ποιους χτυπά η καμπάνα; Θυμόμαστε πρόσφατα ότι o επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα συζητά με 3  τράπεζες που βρίσκονται στο City του Λονδίνου να μεταφέρουν στην προοπτική του  Brexit  τις οικονομικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα. Μια παροχή φορολογικών κινήτρων φυσικά θα αποτελέσει  ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την επίτευξη τελικά αυτής της συμφωνίας. Τέτοιου είδους φορολογικά κίνητρα αποτελούν δοκιμασμένη συνταγή αφού αντίστοιχα έχει δώσει η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία.

Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας: Από την μετακίνηση αυτή και αυτό διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι τράπεζες θα μεταφέρουν τις συνολικές τους δραστηριότητες στην χώρα μας ή μερικές από τις υπηρεσίες τους κυρίως back office. Eπίσης πώς θα λειτουργούν σε σχέση με τις Ελληνικές τράπεζες αφού πολλές ξένες μέχρι τώρα είχαν συμβουλευτικό ρόλο στα τραπεζικά Ελληνικά ιδρύματα και πώς θα διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία πάνω στο κομμάτι του banking καθώς οι ξένες τράπεζες διαφέρουν από τις Ελληνικές στον τρόπο λειτουργίας  τους. Ένα απλό παράδειγμα είναι η ανάλυση ρίσκου μιας επιχείρησης για την  εξέταση παροχής ρευστότητας από την τράπεζα. Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση βασίζεται εν μέρη και σε  έτοιμα reports που έρχονται από το εξωτερικό από  στελέχη που κάνουν αυτή την δουλεία.

Φορολογικά κίνητρα και ξένες τράπεζες

Ήδη τράπεζες όπως η JP Morgan και Goldman Sachs μεταφέρουν από το City κεφάλαια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό προς την Φρανκφούρτη. Eίναι πιθανό λοιπόν να αποτελεί και η Ελλάδα έναν από τους υποψήφιους επενδυτικούς  προορισμούς όπου είναι μια ακατέργαστη γη στο Investment Banking.

Ένας παραπάνω λόγος για να έρθουν Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ότι ανώτερα στελέχη τους  είναι  Ελληνικής καταγωγής και έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος  είναι πιθανό να βρίσκονται  και  άλλες τράπεζες όπως η  Nomura και η Morgan Stanley.

Τι πιστεύουν τραπεζικά στελέχη για την παροχή των φορολογικών κινήτρων και την πιθανή επενδυτική μετακίνηση των  τραπεζών στην χώρα μας: Στελέχη του City σχολιάζοντας  στο economico.gr την σχετική είδηση  δήλωσαν ότι η Ελλάδα αν καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές στο κομμάτι του banking  ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθεί στο χάρτη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ δεν είναι αρκετό από μόνο του να πείσει τους επενδυτές του City, πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή