Φορτώνουν υπαλλήλους το δημόσιο πριν φύγουν… – O ευρύτερος δημόσιος τομέας «τακτοποίησε» τον ένα στους τρείς νέους εργαζόμενους το πρώτο τρίμηνο!

Νέα προσόντα-διαβατήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας απορρόφησε τους περισσότερους εργαζομένους το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα μελετών της Alpha Bank.

Αναλύοντας τις τάσεις της απασχόλησης ανά κλάδο, η Alpha Bank στο καταγράφει τον καθοριστικό ρόλο του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατά το πρώτο τρίμηνο, που πρόσφερε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας  από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες!

Τα στοιχεία – εκτός από την προφανή ρουσφετολογική τακτική της απερχόμενης κυβέρνησης – αποκαλύπτουν την λάθος στρατηγική των φωστήρων της οικονομίας: Ανακυκλώνουν μία τελματωμένη και στραγγισμένη από τους φόρους μη παραγωγική οικονομία, που προσφέρει διέξοδο στους νέους εργαζόμενους φορτώνοντας με νέους υπαλλήλους το δημόσιο και με νέο σταθερό κόστος, όλους τους πολίτες.

Οι “τακτοποιήσεις” στο δημόσιο… κερδίζουν τις προσλήψεις στον τουρισμό

Ακόμα και οι προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο, σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, υπολείπονται των «τακτοποιήσεων» στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία των τάσεων της απασχόλησης δείχνουν ότι η συνεισφορά των ασθενικών επενδύσεων στην αγορά εργασίας είαναι ήσσονος σημασίας.

Επιπλέον, τα στοιχεία επισημαίνουν τη συρρίκνωση της κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, εξαιτίας των απαράδεκτων φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Έτσι, η αύξηση της απασχόλησης, κατά το πρώτο τρίμηνο, προήλθε αποκλειστικά από τις προσλήψεις μισθωτών, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικαλείται η Alpha Bank, το πρώτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 2,4% (90,2 χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μεγαλύτερη συμβολή είχε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο οποίος απορρόφησε 30,6 χιλιάδες εργαζομένους και ακολούθησαν οι λοιπές υπηρεσίες με +29,5 χιλ. και ο τουρισμός με +20,2 χιλ. Στη βιομηχανία, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 9,3 χιλιάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 21,6 χιλιάδες άτομα.

Αρνητική η μεταβολή στην παραγωγικότητα της εργασίας

Αρνητική ήταν και η μεταβολή στην παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή το παραγόμενο προϊόν σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία,  η παραγωγικότητα ήταν αρνητική το πρώτο τρίμηνο του 2019, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των επενδύσεων.

Οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, αφορούν χαμηλότερης ποιότητας πάγιους εξοπλισμούς, που δεν ανανεώνονται επαρκώς και δεν ενσωματώνουν πλήρως τη νέα τεχνολογία και τις σύγχρονες καινοτομίες.

Είναι χαρακτηριστικό της παραγωγικής ποιότητας της οικονομίας ότι μεταξύ 2009 και 2018 (τα χρόνια της κρίσης) η παραγωγικότητα της εργασίας παρουσίασε βελτίωση κυρίως στον πρωτογενή τομέα (+37,4%), ενώ στη βιομηχανία (+4,4%) και στις κατασκευές (+3,7%) παρέμεινε στάσιμη, ενώ υποχώρησε αισθητά στις υπηρεσίες (-13,2%).

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή