«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο

Μια ανάσα το Ιράν από το να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Οι χειρότεροι φόβοι της Δύσης μοιάζουν να επιβεβαιώνονται σε μια στιγμή που ο κόσμος συγκλονίζεται από πολλαπλές κρίσεις και αστάθεια.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Υπέρτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του Al Jazeera ότι η Τεχεράνη είναι πλέον τεχνολογικά ικανή για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά πρέπει ακόμη να αποφασίσει πότε θα την κατασκευάσει.

«Σε μερικές ημέρες θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 90%. Το Ιράν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την κατασκευή της», δήλωσε ο Καμάλ Καραζί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί για εμπλουτισμό ουρανίου έως ποσοστού 3,67%.

Καμία διαπραγμάτευση

Ο υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική της. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην το απειλούν με χρήση βίας, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) ξέρουν πολύ καλά το τίμημα αν χρησιμοποιήσουν τη λέξη “βία” εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμπολφαζί Σεκαρτσί, εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν την Πέμπτη 14 Ιουλίου κοινή δέσμευση ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σε μια επίδειξη ενότητας από συμμάχους που είχαν διχαστεί επί μακρόν για τη διπλωματία με την Τεχεράνη.

Η αποχώρηση Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπαμα το Ιράν είχε συνυπογράψει με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που η Δύση είχε επιβάλλει στην Τεχεράνη. Ωστόσο, το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και, παρά τις προσπάθειες Παρισιού και Βερολίνου να παραμείνει «ζωντανή», η Ουάσινγκτον μοιάζει να μην επιδιώκει να υπάρξει αναβίωσή της σύντομα.

Αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα γίνει η δέκατη χώρα στον κόσμο (μετά από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ, το οποίο, πάντως, δεν το παραδέχεται) που θα διαθέτει τέτοιο όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως προαναφέρθηκε, ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν ξεκαθαρίσε ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να τόνισε ότι ακόμα και τώρα θεωρεί ότι η διπλωματία αποτελεί την καλύτερη λύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή