«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί την… ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Hχηρή απάντηση της Αθήνας

Η Τουρκία αμφισβητεί την… ελληνική κυριαρχία στα νησιά

Σε οριακό σημείο οδηγεί ο Ερντογάν τις σχέσεις με την Αθήνα εγείροντας πλέον σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις του στο Αιγαίο. Τα ερωτήματα αυτά εντείνονται μετά το νέο ακραίο βήμα της Τουρκίας, την αμφισβήτηση  -με επιστολή στον ΟΗΕ πλέον- της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου λόγω της στρατιωτικοποίησής τους.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ηχηρή απάντηση σε αυτή την επιστολή, η οποία θα δοθεί κατ΄αρχάς με αντίστοιχη επιστολή της μονίμου αντιπρόσωπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη.

Ποια θα είναι η απάντηση της Αθήνας

Δύο είναι τα πεδία της απάντησης:

  • Η πρώτη είναι η νομική πτυχή, καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης. Είναι έωλο το τουρκικό επιχείρημα, καθότι δεν παραχωρείται πουθενά στον κόσμο κυριαρχία υπό όρους.

Διπλωματικοί κύκλοι, όπως μετέδωσε ο Σκάι, σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι η νομολογία που επικαλείται η Τουρκία είναι εντελώς άσχετη και ανιστόρητη. Υπό αυτή την έννοια το νομικό αφήγημα της Τουρκίας δεν στέκει.

  • Το δεύτερο πεδίο απάντησης, είναι το πολιτικό, είναι αυτό που επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας. Δε νοείται η Τουρκία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά, και έχει θέσει casus belli εδώ και δεκαετίες για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Στο ΥΠΕΞ διαπιστώνουν πως η Άγκυρα απομακρύνεται συστηματικά από οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης, και όπως φάνηκε και χθες από τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας για σύγκλιση.

Διερευνητικές μόλις δύο ωρών

Οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στις διερευνητικές στην Άγκυρα, οι δυο πλευρές δεν  μπήκαν στα βαθιά νερά των ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά σε «ήπια θέματα», όπως οι μεταφορές. Έγινε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων, άλλα τίποτε νεότερο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν μόλις δύο ώρες, καμία ανακοίνωση για το περιεχόμενό τους δεν υπήρξε, ενώ η επόμενη συνάντηση των δυο πλευρών δεν έχει οριστεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου που αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών δείχνει αναβάθμιση και όιξυνση της τουρκικής επιθετικότητας – ειδικά μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Η επιστολή στον Γκουτιέρες

Η τουρκική επιστολή εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της, και αφού παρατίθενται μια σειρά από απολύτως αβάσιμα επιχειρήματα, αναφέρεται ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» που υπάρχουν σε σειρά συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947).

Νομικίστικα κόλπα από την Τουρκία

Το ολιγοσέλιδο κείμενο του κ. Σινιρλίογλου αποτελεί ένα συνονθύλευμα νομικών όρων και συνθηκών τις οποίες επικαλείται, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα της Σουηδίας να επιβάλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών Ολαντ, που βρίσκονται στο στόμιο του Βοθνικού Κόλπου αλλά ανήκουν στη Φινλανδία. «Κατά τον ίδιο τρόπο» σημειώνει ο Τούρκος διπλωμάτης, «η Τουρκία, ένα ενδιαφερόμενο κράτος, έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη συμμόρφωση από την Ελλάδα με τις συμβατικές υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησης με τις οποίες η Ελλάδα είναι δεσμευμένη».

Σε μία ακόμη νομικίστικη ερμηνεία, ο κ. Σινιρλίογλου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχοντας στρατιωτικοποιήσει τα νησιά «έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση»σε μια σειρά από συνθήκες «και τα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι πηγάζουν από αυτές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή