Φόβοι για ανεπανόρθωτη ζημιά από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας "βλέπουν" οι αναλυτές του Economist

Ζημία «μη αναστέψιμη» για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν οι αναλυτές του Economist εν αναμονή των εξελίξεων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες είχε απειλήσει για ακόμα μια φορά μέσω twitter να χρεώσει με επιπλέον δασμούς και τις υπόλοιπες κινεζικές εξαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, αν ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεν παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Γιουγκοσλαβία, στις 28-29 Ιουνίου και δεν πραγματοποιηθεί μια μεταξύ τους συνάντηση.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του Economist, Σάιμον Ραμπινόβιτς,οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι τώρα «λιγότερο αποτελεσματικές».

«Ακόμη και αν αντιστραφεί η νέα δασμολογική πολιτική, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, όπως είναι ένα τεράστιο πετρελαιοφόρο που αρχίζει να αλλάζει πορεία και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σημείο που ήταν».

Η παγκόσμια οικονομία γνώρισε μια εξαιρετικά μακρά ανάκαμψη από τις σκοτεινές ημέρες της οικονομικής κρίσης του 2008 και ο επιχειρηματικός κύκλος τείνει να επανέρχεται στη φάση συρρίκνωσης κάθε δεκαετία, αναφέρει ο συντάκτης. Για του λόγου το αληθές, στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι μεταβολές στο παγκόσμιο εμπόριο σε ετήσια βάση, όπως μετρήθηκαν από τη Διεύθυνση Εμπορικών Στατιστικών του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αυτό:

– Οι εξαγωγές στον κόσμο είναι ασθενέστερες από το 2009,
– Οι εξαγωγές στις οικονομίες των προηγουμένων ετών είναι επίσης χαμηλότερες από το 2009,
– Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα του 2009.

econimsssss.jpg

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ