Φουλ οι μηχανές για εκλογές – Προϋπολογισμό παροχών καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή

Προεκλογικό Προϋπολογισμό, χωρίς την περικοπή των συντάξεων και επιπλέον με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Η απόφαση αυτή του Μαξίμου φέρεται ως ειλημμένη, ανεξάρτητα της εξέλιξης που θα έxουν οι διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου στο Eurogroup.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός με τους δανειστές στο θέμα των συντάξεων και των αντίμετρων (παροχών) αλλά, όπως λένε, ο προϋπολογισμός θα κινείται «έτσι κι αλλιώς» στη γραμμή που έχει χαράξει το επιτελείο του πρωθυπουργού για τις εκλογές.

Και αυτό, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων και των προηγούμενων αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου (που έκοβε τις συντάξεις και έδινε κοινωνικά αντίμετρα), ωστόσο εκπρόσωποί της υπενθυμίζουν πως «δεν είναι οι Βρυξέλλες οι δανειστές αλλά τα κράτη – μέλη».

Το τελικό πολιτικό «ραντεβού» για τις συντάξεις έχει οριστεί για τη σύνοδο του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και έως τότε θα έχει εκδοθεί και η έκθεση της Κομισιόν επί του ελληνικού Προϋπολογισμού.

ΠΑρ’ όλα αυτά,  η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει τον Προϋπολογισμό της νωρίτερα στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου. Έτσι, η πρόθεση του Μαξίμου είναι να προκαταλάβει τους δανειστές με ένα Προϋπολογισμό στα μέτρα των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησης.

«Αν το δεχτούν οι δανειστές έχει καλώς» λένε πηγές που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς αυτούς. «Διαφορετικά θα προσφύγουμε στις κάλπες με το δικό μας πρόγραμμα…»

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

.