«Φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων και από την ΕΚΤ, μπροστά στον κίνδυνο καταστροφικής επιβάρυνσης των δανειοληπτών

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτιμά η Goldman Sachs, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων της Eurostat

Με τον κίνδυνο της ύφεσης, αλλά και ενός «τσουνάμι» νέων «κόκκινων» δανείων να είναι περισσότερο από ορατός, η ΕΚΤ αποφάσισε να βάλει «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων, πολιτική που εφαρμόζει από το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Συν 50 μονάδες βάσης

Έτσι, η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης από 2%, 1,5% και 2,25%, αντίστοιχα, προηγουμένως, δηλαδή, η αύξηση είναι κατά 50 μονάδες βάσης.

Η ηπιότερη παρέμβαση της ΕΚΤ συνιστά απόρροια της εν μέρει αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 10% (από 10,6% τον Οκτώβριο). Βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο του 2%.

Σε παρόμοια τακτική προχώρησε και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, η οποία επίσης περιόρισε στις 50 μονάδες βάσης την αύξηση των επιτοκίων (βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), ενώ την ίδια αύξηση αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης και η Τράπεζα της Αγγλίας, «επιβραδύνοντας» και αυτή τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Και νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ωστόσο, όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – αν και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός «ταβάνιασε» – τονίζουν ότι απαιτείται ακόμη προσπάθεια, ώστε το κύμα ανατιμήσεων να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να επανέλθει εντός των φυσιολογικών επιπέδων, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξουν κι άλλες «λελογισμένες» αυξήσεις στα επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 8,4%, προτού υποχωρήσει στο 6,3% το 2023. Το 2024 αναμένεται να φθάσει στο 3,4%, ενώ μόλις το 2025 θα προσεγγίσει τον στόχο του 2%. Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης θα καθοριστεί στο 3,9% το 2022, ενώ θα αυξηθεί στο 4,2% το 2023. Το 2024 θα αποκλιμακωθεί στο 2,8% και το 2025 στο 2,4%.

Καμία δημοσίευση για προβολή