Φρούτα και λαχανικά: σύμμαχος στη διατροφή αλλά και στην ψυχική υγεία!

φρούτα και λαχανικά

Συνήθως όταν βλέπουμε τα κιλά μας να ανεβαίνουν επικίνδυνα και να αλλάζουμε νούμερο παντελονιού, τότε αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε έναν ποιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Όμως η αλλαγή στη διατροφή μας δεν χαρίζει μόνο υγεία και ισορροπημένο βάρος, αλλά και κάτι ακόμα σημαντικότερα, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μια ομάδα ανθρώπων νεαρής ηλικίας με μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψη και γενικά κακές διατροφικές συνήθειες.

Από τους συμμετέχοντες όσοι έκαναν κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές στην καθημερινή τους διατροφή, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση, και αυτό μέσα σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων.

«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι διακατέχονταν από αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Από την άλλη πλευρά τα άτομα που δεν είχαν αλλάξει τη διατροφή τους, συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ τα άτομα ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.

Όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά περιόρισαν:  Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά.

Τι πρόσθεσαν στη διατροφή τους: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή