FT : Με φθηνά δυτικά όπλα πλήττουν οι Ουκρανικές δυνάμεις τα αδύναμα σημεία του Ρωσικού στρατού. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό το φορητό αντιαρματικό Javelin

Σύγχρονα δυτικά όπλα ρέουν προς την Ουκρανία. Ο Πούτιν παίρνει αυτό που ... δεν ήθελε: Το Νατο στην πόρτα του
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Δυτικές «μπότες» δεν έχουν ακόμη πατήσει επί ουκρανικού εδάφους, καθώς κάτι τέτοιου θα οδηγούσε σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης και, ενδεχομένως, σε έναν Γ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έχει άλλωστε υπογραμμίσει εν είδει προειδοποίησης και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Δυτικά όπλα έχουν, ωστόσο, περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας ενισχύοντας την ουκρανικής αντίσταση, προς μεγάλη απογοήτευση της ρωσικής πλευράς, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα και άλλες νέες αποστολές οπλισμού στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμη και drones (χωρίς, ωστόσο, να έχει προσώρας διευκρινιστεί εάν αυτά τα drones θα είναι οπλισμένα ή όχι).

Τρεις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι δυνάμεις της Μόσχας, οι συνεπικουρούμενες από τους μουσουλμάνους Τσετσένους του Ραμζάν Καντίροφ, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιτύχουν τον στόχο τους.

Τα μικρού μεγέθους φορητά οπλικά πυραυλικά 

Ο λόγος που δεν τα έχουν καταφέρει σχετίζεται όμως, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, και με τα μικρού μεγέθους φορητά οπλικά – πυραυλικά (κυρίως αντιαρματικά) συστήματα της Δύσης που βρίσκονται πλέον στα χέρια των Ουκρανών.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι «δομημένα» τα ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος (Battalion Tactical Groups – BTGs), που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία – αριθμώντας δεκάδες οχήματα έκαστο – με στόχο να εξασφαλίσουν τον έλεγχο περιοχών, τα καθιστά ευάλωτα σε επιθέσεις είτε από τα πλάγια, είτε στην «ουρά» της κάθε «πομπής», πολύ δε περισσότερο σε ένα πεδίο όπως είναι εκείνο της Ουκρανίας που συνδυάζει ελώδεις εκτάσεις, ποτάμια αλλά και αστικές περιοχές.

Επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και αμυντικούς αναλυτές, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι πολλά από τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που εισέβαλαν στην Ουκρανία δεν ήταν επαρκώς συντηρημένα, ούτε εφοδιασμένα με τα κατάλληλα ελαστικά, ανταλλακτικά κ.ά., με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις αυτά να «κολλάνε» και έτσι να καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτα στις ουκρανικές ενέδρες.

Αυτό είναι ο λόγος, σύμφωνα με τους FT, που σε κάποιες περιπτώσεις οι ρωσικές δυνάμεις προτίμησαν να περάσουν από κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι από άλλες πιο δύο «δύσβατες» περιοχές.

Η επιλογή της Ρωσίας να κινηθεί κατά των μεγάλων αστικών κέντρων 

Αυτό είχε να κάνει, βέβαια, και με την επιλογή της ρωσικής ηγεσίας να κινηθεί στρατιωτικά κατά των μεγάλων αστικών κέντρων της Ουκρανίας, τα περισσότερα από τα οποία ωστόσο, τρεις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δεν έχουν ακόμη περάσει υπό ρωσικό έλεγχο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι Ουκρανοί παρουσιάστηκαν να αξιοποιούν κάποια από τα όπλα τους έστειλε η Δύση ενάντια στις αδυναμίες των ρωσικών δυνάμεων, είτε πρόκειται για τα αμερικανικά φορητά αντιαεροπορικά FIM-92 Stinger, είτε για τα επίσης αμερικανικά φορητά αντιαρματικά Javelin.

Το αμερικανικής κατασκευής φορητό αντιαρματικό σύστημα Javelin

Το αμερικανικής κατασκευής φορητό αντιαρματικό σύστημα Javelin λέγεται πως υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στα ρωσικά άρματα και οχήματα. Ο λόγος για ένα σύστημα σχετικά ελαφρύ και εύκολο στην χρήση.

Για τη μεταφορά και λειτουργία του, απαιτούνται μόνο δύο στρατιώτες-χειριστές, που στοχεύουν (με ανιχνευτή-ερευνητή υπέρυθρων IR seeker, ακόμη και τη νύχτα) και ρίχνουν (είτε «ψηλοκρεμαστά», είτε σε «ευθεία» βολή) κάθε φορά έναν πύραυλο (ικανό να σπάει τη θωράκιση των ρωσικών τανκς επειδή φέρει δύο πολεμικές κεφαλές) προτού οπλίσουν ξανά και ξαναρίξουν.

Αποτελεσματικά στα πλήγματά τους κατά των ρωσικών οχημάτων λέγεται, παράλληλα, πως υπήρξαν και τα οπλισμένα τουρκικά drones Bayraktar TB2 που είχε αγοράσει το Κίεβο πριν από τον πόλεμο.

Πηγή: Financial Times

Καμία δημοσίευση για προβολή