Τι προβλέπει το δεκαετές “Πράσινο Επενδυτικό Σχέδιο” με αιχμή την ενέργεια. Το υποστηρίζουν Μέρκελ και Μακρόν

Μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση , στη σκιά των καυτών πολιτικών προτεραιοτήτων, αναδεικνύεται το αναπτυξιακό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο Βερολίνο, στις αρχές του 2020, με επίκεντρο το δεκαετές πρόγραμμα “πράσινης ανάπτυξης”.

  • Είναι ένα ζήτημα που βρέθηκε στην αιχμή των συζητήσεων Μητσοτάκη – Μέρκελ και κατέληξε σε συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για μία διεθνή συνάντηση επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην “πράσινη οικξονομία” και επενδυτικών τραπεζών, υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας.

Το “Πράσινο Επενδυτικό Σχέδιο” αποτελεί επενδυτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που επιδιώκει επιχειρηματικές συνεργασίες μέσω ΣΔΙΤ, συμμετοχών και στρατηγικών συνεργασιών ιδιωτικών κεφαλαίων και δημοσίου, αλλά και νέων παραγωγικών επενδύσεων.

  • Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, Σχέδιο Γιουνκέρ, από ιδιωτικά κεφάλαια, από τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτικών τραπεζών και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο “Πράσινο Επενδυτικό Σχέδιο” θα μπορούν να συμμετάσχουν όσες επιχειρήσεις  δραστηριοποιούνται σήμερα ή θέλουν να επενδύσουν:

  • Στον πρωτογενή τομέα και χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίεςγια εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων
  • Στη μεταποίηση και τη βιομηχανία
  • Στη διαχείριση απορριμάτων
  • Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Στην αλυσίδα διανομής ενέργειας
  • Στις σύγχρονες κατασκευές
  • Στην ηλεκτροκίνηση
  • Στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ισχυρή υποστήριξη από Μέρκελ και Μακρόν

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το “Πράσινο Επενδυτικό Σχέδιο” αποτελεί σημαντικό μοχλό για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, “χρειάζεται να προηγηθούν συνεννοήσεις και παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπισθούν ζητήματα που ενδεχομένως προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις” – αλλά σε αυτό είναι δεδομένη η Γερμανική υποστήριξη.

Το “Πράσινο Επενδυτικό Σχέδιο” της κυβέρνησης βρίσκεται σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή ατζέντα για την κλιματική αλλαγή και την “πράσινη ανάπτυξη”. Τα θέματα αυτά υποστηρίζουν αποφασιστικά τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενείς συζητήσεις για τις επενδυτικές προοπτικές της πράσινης οικονομίας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή