Φυσικό αέριο: Πληροφορίες για νέο κοίτασμα στην Κύπρο. Αναμένονται ανακοινώσεις για ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα

Κύπρος αποτελέσματα

Νέο κοίτασμα μεγέθους περίπου 3,5 τρισ. κυβικών ποδιών φαίνεται να εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυπριακή ΑΟZ και συγκεκριμένα στον στόχο «Ζευς 1» στο οικόπεδο 6 (που αμφισβητεί η Τουρκία) από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TotalEnergies. Πληροφορίες αναφέρουν, όπως γράφει το «sigmalive» πως εντός της ημέρας θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας.

Πρόκειται για κοίτασμα μεγαλύτερο από αυτό του «Κρόνος 1» που ανακάλυψε η ιταλογαλλική κοινοπραξία στο ίδιο τεμάχιο (οικόπεδο 6) στις 22 Αυγούστου.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα 3,5 τρισ. κυβικών ποδιών, το οποίο αν προστεθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος» (5-8 τρισ. κυβικά πόδια), στο «Κρόνος 1» (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) και την «Αφροδίτη» (4,2 τρισ. κυβικά πόδια) ανεβάζει τη δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου στα 15,2-18,2 τρισ. κυβικά πόδια. Στα 6-8 τρισ. κυβικά πόδια αερίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο κοίτασμα «Καλυψώ», όπου όμως η μέχρι στιγμής δραστηριότητα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιον στόχο.

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα 

Μιλώντας χθες η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τα οποία όπως είπε αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για την όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαζί με τα 3.5 Tcf του Ζευς και τα 2,5 tfc από γεώτρηση «Κρόνος-1» (Τεμάχιο 6), έχουμε μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύψεις φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 15 με 18 Tcf.

Συγκεκριμένα, στο Τεμάχιο 12 το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτιμάται στα 4.5 Tcf, ενώ η αρχική εκτίμηση του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10 ήταν στα 5 με 8 Tcf. Επιπλέον, στο Τεμάχιο 6 είχε επίσης ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο «Calypso-1.

Το 2027

Ερωτηθείσα ακόμη για το πότε αναμένεται να βγάλουμε τελικά φυσικό αέριο, η κυρία Πηλείδου ανέφερε χθες ότι ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός κάνει λόγο για το 2027 ωστόσο, σημείωσε θα πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε πόσες ποσότητες και που θα εξάγουμε, σε ποιες τιμές, τι ποσότητες θα απορροφά η ίδια η αγορά της Κύπρου και πολλές άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Σύμφωνα και με την κυρία Πηλείδου θα πρέπει να αναμένουμε και τις ανακοινώσεις από την εταιρεία Chevron “για να δούμε πώς προχωράμε”.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο κοίτασμα ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της. Στην ίδια γεωλογική λεκάνη βρίσκονται και τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες η ExxonMobil. Οι γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή