Φυσικό αέριο: Στο μπλοκ των «15» περνάει και η Ολλανδία, ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Γερμανίας

Τιμή φυσικού αερίου

Με την προσχώρηση και της Ολλανδίας, του πλέον ισχυρού συμμάχου των γερμανικών αντιστάσεων στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, ενισχύθηκε το μπλοκ των 15 χωρών που συσπειρώθηκαν γύρω από την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η συμμετοχή της Ολλανδίας στο μπλοκ των 15

Τη συμμετοχή της Ολλανδίας στο μπλοκ των «15» και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα που υπογράφουν την επιστολή προς την Ε.Ε., με βασικό σημείο την επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής της τιμής του φυσικού αερίου και τον προσδιορισμό ενός νέου δείκτη με τον οποίο θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η κοινή επιστολή-πρόταση που υπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας είναι αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν αργά χθες το απόγευμα.

Οι δύο διαφορετικές προτάσεις 

Οι πέντε υπουργοί γνωστοποιούν στην πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής τις δύο διαφορετικές προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά TTF και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης αερίου.

Η πρώτη προτεινόμενη λύση είναι να τροποποιηθούν οι αναφορές στον δείκτη TTF στις σχετικές συμβάσεις μέσω ενός νομικού ή/και ρυθμιστικού μέτρου της Ε.Ε. «Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη νομική σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιλογής και τις πιθανές παρενέργειες των αγορών».

Η δεύτερη, είναι να εφαρμοστεί ένα ανώτατο όριο τιμής/διάδρομος στην αγορά χονδρικής και να δημιουργηθεί ένας χωριστός μηχανισμός για την αντιστοίχιση της προσφοράς και της ζήτησης, εάν επιτευχθεί το ανώτατο όριο τιμής. (Οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτήν την επιλογή και κατά πόσον ένα τέτοιο μέτρο είναι εφικτό και οικονομικά αποδοτικό ή εάν μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις κ.λπ.)

Τα έξι μέτρα 

Η συμμαχία των πέντε χωρών εκφράζει επίσης τη συμφωνία της στα ακόλουθα έξι μέτρα:

1. Προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω της κοινής πλατφόρμας αγορών, ώστε να αξιοποιηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ευρώπης.

2. Συντονισμός και βελτιστοποίηση των ρυθμών πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου (π.χ. με τη χρήση της πλατφόρμας).

3. Συντονισμός και εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας για τις εισαγωγές φυσικού αερίου με όλους τους αξιόπιστους εταίρους.

4. Ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς LNG για τη μείωση του αντίκτυπου του δείκτη TTF στις συμβάσεις αερίου.

5. Ανάγκη ενισχυμένων προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

6. Ενίσχυση και επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως με την άμεση άρση των ρυθμιστικών φραγμών.

Σημείο αναφοράς η πρόταση Μητσοτάκη 

Θετικό βήμα της προσπάθειας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση, χαρακτήρισε την κοινή επιστολή της ομάδας των πέντε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

«Η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης.

Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται», τόνισε ο κ. Σκρέκας. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα ανακοινώσει στις 18 του μηνός τις προτάσεις της ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Πηγή : Καθημερινή

Καμία δημοσίευση για προβολή