G7: Μια καλή αρχή για την μετα-Τραμπ εποχή, αλλά οι διαφορές Ευρώπης-ΗΠΑ παραμένουν

United Kingdom Prime Minister Boris Johnson poses with the world leaders at the extended family photocall during the G7 Summit at Carbis Bay hotel in Cornwall, UK on 12th June 2021. ©Karwai Tang/G7 Cornwall 2021

Αν εξαιρέσει κάποιος το μπάρμπεκιου του Σαββάτου, όπου οι πάντες μάλλον ξέχασαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της G7 χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ μάλλον πήγε καλά.

Τόσο που οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών, συν αυτοί της ΕΕ, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής, κατόρθωσαν να δημοσιοποιήσουν μέχρι και κείμενο συμπερασμάτων, κάτι που επί Τραμπ έμοιαζε σχεδόν αδύνατο. Οι G7, λοιπόν, συμφώνησαν σε μερικά βασικά πράγματα, ωστόσο είναι εμφανές ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να… περνά εξετάσεις μέχρι οι Ευρωπαίοι -κυρίως- σύμμαχοί της αισθανθούν ότι οι παρενέργειες της περιόδου Τραμπ έχουν επιτέλους περάσει.

Αυστηρή γλώσσα προς Κίνα

Στην κορυφή του κειμένου συμπερασμάτων βρέθηκε -όπως αναμενόταν- η Κίνα, την οποία οι ηγέτες των «επτά» κάλεσαν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ (σ.σ. Ουιγούροι) και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας. «Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι διευκρινίσεις Μακρόν

Παράλληλα, η G7 υπογράμμισε «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά». «Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων», τονίστηκε. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», υπογραμμίζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη ότι η G7 είναι ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Η μάχη του κλίματος

Κοινή γράμμη βρήκαν οι «επτά» και για το κλίμα: Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται από κοινού να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030 σε σχέση με το 2010. Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί ένα ταμείο για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας (Blue Planet Fund), βάζοντας μάλιστα τις πρώτες 500 εκατομμύρια λίρες. Στο πλάνο τους υπάρχει και η δημιουργία κοινοπραξίας (Build Back Better World – B3W) που εμπνεύστηκε η αμερικανική πλευρά για να επενδύει σε έργα υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να της ωθήσει σε μια πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Συμφωνία για την πανδημία

Άλλο ένα σημείο συμφωνίας εντοπίζεται και στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς οι G7 δεσμεύτηκαν για τη χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του 2022, αριθμός που ανεβάζει στα δύο δισεκατομμύρια το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν επίσης ένα σχέδιο μάχης με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είναι έτοιμος σε λιγότερο από 100 ημέρες να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα.

Εντάσεις για το Brexit

Και κάπου εδώ το καλό κλίμα λαμβάνει τέλος και αρχίζουν οι διαφωνίες, με πρώτη και καλύτερη τις συνεχιζόμενες εντάσεις Βρυξελλών-Λονδίνου για το Brexit. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κρατήσει τον λόγο του για τη συμφωνία του Brexit την οποία υπέγραψε και πως η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απολύτως ενιαία θέση στο ζήτημα αυτό. «Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας είναι υψίστης σημασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήσαμε».«Υπάρχει απόλυτη ενότητα στην ΕΕ για αυτό», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Νέρωμα» για Κίνα

Δεύτερον, οι ΗΠΑ δεν πήραν όσα ζητήσαν για Κίνα και Ρωσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων είχε πιο αυστηρή γλώσσα για το Πεκίνο, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν διστακτικοί να συνυπογράψουν κάτι τέτοιο και τα συμπεράσματα βγήκαν πιο «υδαρά». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, βετεράνος σκληρών διαπραγματεύσεων από την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, περιέγραψε το κλίμα ως «θετικό», αλλά και «ρεαλιστικό» σχετικά με το ζήτημα της στάσης που πρέπει η G7 να έχει έναντι της Κίνας και άλλων αυταρχικών καθεστών.

Το «μήνυμα» της Μέρκελ

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτησε μεν την εκλογή Μπάιντεν, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν». Η Μέρκελ, στην τελευταία της Σύνοδο των G7 -αποχωρεί από την πολιτική μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία- ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι «θα είναι ειλικρινείς σχετικά με το τι θα δέχονται», συνοψίζοντας το αίσθημα πολλών κρατών που πλέον ζητούν ισότιμη μεταχείρηση από τις ΗΠΑ και όχι απλή υπακοή στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος. Επίσης, η Μέρκελ δεν ξέχασε ότι η ΕΕ επέτρεπε εξαγωγές εμβολίων, όταν ΗΠΑ και Βρετανία τις είχαν απαγορεύσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή