Γαλλία: Η κυβέρνηση Μπορν, και ο Μακρόν, γλύτωσαν τα χειρότερα, δεν πέρασε η πρόταση μομφής για το νόμο για τις συντάξεις

Με τη χώρα κυριολεκτικά να βράζει, καθώς συνεχίζονται οι απεργίες και οι -ενίοτε συγκρουσιακές- διαδηλώσεις κατά του νέου νόμου για τα όρια συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν γλύτωσε τα χειρότερα.

Σωτηρία στο «παρά… εννιά»

Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, η πρόταση μομφής κατά της κ»υβέρνησης δεν πέρασε από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για μόλις εννέα ψήφους, καθώς υπέρ της πρότασης που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot ψήφισαν 278 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν 287 για να πέσει η κυβέρνηση (συνολικά τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης είναι 577).

Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση ξεπερνά, μετά το σκόπελο του επίμαχου νομοσχεδίου (το οποίο κυρώθηκε με επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, χωρίς ψήφο των βουλευτών), και την πρόταση μομφής σε βάρος της, ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει και για δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, που έχει κατατεθεί από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, αν και θεωρείται ότι και αυτή θα απορριφθεί.

«Τσαλακωμένη» κυβέρνηση

Έτσι, αν και σημαντικά αποδυναμωμένη, η κυβέρνηση Μπορν επιβιώνει, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελική ψήφο έπαιξαν οι πληροφορίες ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αν κατέρρεε η κυβέρνηση, θα διέλυε τη Βουλή και θα προκήρυσσε εκλογές, στις οποίες υπήρχε σημαντικός κίνδυνος πρώτο κόμμα να βγει ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ακροδεξίας ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της νομοθεσίας που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ένας «συμβιβασμός». Μάλιστα, είπε ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν «βαθιά δημοκρατική»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή