Γαλλία: Και μετά την επιβίωση της κυβέρνησης, τι; Διάγγελμα Μακρόν την Τετάρτη για τα επόμενα βήματα, εν μέσω απεργιακής θύελλας

Με… αρνήσεις απαντά το Ελιζε σχετικά με τα επόμενα βήματα του Γάλλου προέδρου, μετά την επιβίωση της κυβέρνησης Μπορν από τις δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν, μετά την επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, ώστε η μεταρρύθμιση στις συντάξεις να περάσει χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης.

Καμία δραματική κίνηση

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Γάλλου προέδρου, εν αναμονή του διαγγέλματος Μακρόν την Τετάρτη, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια ριζοσπαστική κίνηση: ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ούτε δημοψήφισμα για το επίμαχο νομοσχέδιο που αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ως το 2030, με στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Την Τρίτη ο Μακρόν συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, και τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να προετοιμαστεί για το διάγγελμά του, με το οποίο θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα στη Γαλλία, πολλές πόλεις της οποίας θυμίζουν πεδία μάχης καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καλώντας την κυβέρνηση να την πάρει πίσω, «εδώ και τώρα».

Μεγάλες κινητοποιήσεις

Μάλιστα, τα μεγάλα συνδικάτα της Γαλλίας έχουν κηρύξει την Πέμπτη ως ένατη ημέρα πανεθνικής δράσης, ενώ νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στα διυλιστήρια, προκαλούν ανησυχία για εκτεταμένες ελλείψεις στα πρατήρια βενζίνης από τον Απρίλιο. Επίσης, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προειδοποίησε το επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια όλη την εβδομάδα, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται σε όλους τους κλάδους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα επιχειρήσει να πείσει τους Γάλλους ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι επιβεβλημένη, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα άλλες χώρες, (π.χ. Γερμανία και Ισπανία, όπου η σύνταξη επιτρέπεται μετά τα 65 έτη). Ωστόσο, το επίμαχο νομοσχέδιο είχε εξαρχής θεωρηθεί ως «casus belli» για τα συνδικάτα, τα οποία είχαν μπλοκάρει μια πρώτη απόπειρα να περάσει κατά την προηγούμενη θητεία του Μακρόν, όταν ήταν πολύ πιο ισχυρός απ’ όσο σήμερα.

Καμία δημοσίευση για προβολή