Γαλλία: Ο Μακρόν νίκησε καθαρά, αλλά η ακροδεξιά παραμονεύει και είναι έτοιμη να «χτυπήσει»

Γαλλία: Ο Μακρόν νίκησε καθαρά, αλλά η ακροδεξιά παραμονεύει

Η νίκη και επανεκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στο Ελιζέ και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο, μια πιο ψύχραιμη ανάλυση δεν επιτρέπει εφησυχασμό ούτε για… αστείο.

Μπορεί ο Μακρόν για άλλη μια φορά να κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της Γαλλίας -ακόμα και ψηφοφόρων, αλλά και πολιτικών που διαφωνούν κάθετα με τον ίδιο-, ωστόσο το ακροδεξιό μέτωπο εμφανίστηκε σε άλλη μια προεδρική εκλογή στη χώρα να ενισχύεται και, μάλιστα, όχι μόνο να συσπειρώνει τις ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές ψήφους (π.χ. του Ζεμούρ), αλλά να παίρνει και ένα σημαντικό ποσοστό της λεγόμενης «αντισυστημικής» ψήφου.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς

Υπενθυμίζεται ότι, όταν ο γκωλικός Ζακ Σιράκ βρέθηκε το 2002 στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών αντίπαλος του Ζαν-Μαρί Λεπέν, συγκέντρωσε το… ανεπανάληπτο ποσοστό του 82% έναντι μόλις 18% του ακροδεξιού αντιπάλου του. Επίσης, το 2017, ο Μακρόν είχε υπερισχύσει της Μαρίν Λεπέν με 66% έναντι 14%. Το φετινό 58%-42% δείχνει, αν όχι φτωχό, σίγουρα ανησυχητικά λιγότερο πειστικό από τα ποσοστά στις προηγούμενες αναμετρήσεις ένος υποψηφίου με εκπρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς.

Τώρα ο Μακρόν έχει μια ακόμα πενταετία για να καταφέρει να στήσει επαρκή φράγματα απέναντι στην προώθηση της ακροδεξιάς στη χώρα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο economico.gr, η πενταετία αυτή μόνο ανέφελη δεν προοιωνίζεται, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της χώρας να είναι… αντίπαλή του, αν πιστέψει κάποιος τις φιλοδοξίες του επικεφαλής της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ελπίζει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το κόμμα του να είναι πρώτο.

Η… αντικολλητική Λεπέν και η αντισυστημική ψήφος

Επίσης, η 53χρονη Λεπέν, η οποία είχε δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν εκλεγεί πρόεδρος, φαίνεται ότι κάνει στροφή 180 μοιρών και δηλώνει ότι θα κάνει δυναμική αντιπολίτευση στον Μακρόν, προφανώς «κοιτώντας» προς το 2027 και τις τότε προεδρικές εκλογές. Σημειώνεται, δε, ότι η Λεπέν, παρότι δέχθηκε πολλές επιθέσεις, αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική και… αντικολλητική, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, τόσο στον α’ όσο και στον β’ γύρο των εκλογών.

Με δεδομένη πλέον την κατάρρευση των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών που κυριάρχησαν στην Γαλλία μέχρι το 2017 (γκωλική δεξιά και Σοσιαλιστές), και την στροφή μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων σε «αντισυστημικά» κόμματα (στον α’ γύρο η ακροδεξιά συγκεντρωσε συνολικό ποσοστό πάνω από 30% και ο Μελανσόν 20%), γίνεται φανερό ότι ο Μακρόν θα πρέπει να «βγάλει άσο από το μανίκι», αν επιδιώκει να φρενάρει αυτή την τάση η οποία διαρκώς γίνεται όλο και πιο έντονη στη χώρα.

Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι οι ψηφοφόροι της γαλλικής αριστεράς φαίνεται ότι στήριξαν en bloc την υποψηφιότητα Μακρόν στο β’ γύρο των εκλογών, ακολουθώντας το «παράγγελμα» Μελανσόν για «ούτε ψήφο στη Λεπέν», συντηρώντας το «δημοκρατικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς που χαρακτηρίζει τη Γαλλία.

Οι μεταρρυθμίσεις και ο διάδοχος» 

Ακόμα κι αν το κόμμα του Μακρόν (La République En Marche!) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και κρατήσει αρραγές το μέτωπο Ελιζέ-κυβέρνησης, θεωρείται δεδομένο ότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του Γάλλου προέδρου θα συναντήσει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και, ενδεχομένως, μεγάλες διαδηλώσεις αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του έτους, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να λάβει δύσκολες αποφάσεις για ζητήματα που θεωρούνται μείζονος σημασίας για τη Γαλλία, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Και, φυσικά, το ερώτημα είναι -δεδομένου ότι το 2027 ο Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα νέας υποψηφιότητας, έχοντας εξαντλήσει τις δύο θητείες που επιτρέπει το γαλλικό σύνταγμα, το ερώτημα είναι αν το κόμμα του, ή, εν πάση περιπτώσει, το πιο «συστημικό» κομμάτι της γαλλικής πολιτικής σκηνής θα μπορέσει να παράξει έναν διάδοχο που θα μπορεί να αντιπαραταχθεί με την ακροδεξιά, η οποία δείχνει και να μαθαίνει και να ενισχύεται. Ίδωμεν…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή