Γαλλία, «ώρα μηδέν»: Την Κυριακή η εκλογική «μητέρα όλων των μαχών» μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν

Από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και μέχρι τη δύση του ηλίου, όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη και όχι μόνο θα είναι στραμμένα στο Παρίσι, περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Τα λάθη του Μακρόν

Αντίπαλοι, για άλλη μια φορά μετά το 2017, ο νυν πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, και η ακροδεξιά υποψήφια, Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, οι ομοιότητες με την προηγούμενη αναμέτρησή τους σταματούν εδώ, καθώς, σε αντίθεση με το 2017, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν προβάδισμα στον Μακρόν, ωστόσο, όχι τέτοιο που η νίκη του να θεωρείται δεδομένη, παρά το γεγονός ότι πλην του έτερου εκπροσώπου της ακροδεξιάς, Ζεμούρ, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι είτε στήριξαν ανοιχτά τον πρόεδρο της Γαλλία, είτε κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μην στηρίξουν την Λεπέν.

Το πώς ο εκλογικός αυτός αγώνας έγινε «ντέρμπι» επιχείρησε να το εξηγήσει πρόσφατα ο ίδιος ο Μακρόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν μπόρεσε να κατευνάσει, εν μέρει τουλάχιστον, την οργή στη χώρα και ότι η Λεπέν, προσπαθεί να καρπωθεί μέρος αυτής της οργής στην προεκλογική εκστρατεία της, λέγοντας, μάλιστα, «και ιδού. Σημειώνει κάποια πρόοδο (…), καταφέρνει να την εκμεταλλεύεται», αν και φαίνεται ότι επικράτησε της αντιπάλου του στην τελευταία τηλεμαχία πριν την κάλπη.

Το πάθημα και το μάθημα για τη Λεπέν

Από την άλλη, φαίνεται ότι το πάθημα του 2017 έγινε μάθημα για την Λεπέν, η οποία παρουσίασε ένα πολύ πιο μετριοπαθές πρόσωπο στην προεκλογική της εκστρατεία, καθώς επικεντρώθηκε σε κοινωνικά ζητήματα, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, η οικονομική βοήθεια για άπορους φοιτητές και οικογένειες, η συγκράτηση του πληθωρισμού, μιλώντας για μία «πατριωτική οικονομία» που θα δίνει προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και υποσχόμενη ενισχύσεις σε όλους, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα τις χρηματοδοτήσει.

Πάντως, η στρατηγική της φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μόνο το 50% των Γάλλων δηλώνει σήμερα ότι «ανησυχεί» για το πολιτικό πρόγραμμά της, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 39% θεωρεί ότι η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού έχει όλες τις προδιαγραφές για να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Παράλληλα, η διακήρυξή της για αποχώρηση από την ΕΕ και το ευρώ, έχει αποσυρθεί και η Λεπέν λέει ότι θέλει να παραμείνει στην Ένωση, η οποία όμως θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε μία πιο χαλαρή «Ευρώπη των Εθνών».

Στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες

Από την άλλη πάντως, τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού τόξου, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τάχθηκαν ανοιχτά με άρθρο τους στην γαλλική εφημερίδα Le Monde υπέρ της υποψηφιότητας Μακρόν, τονίζοντας ότι «η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ελπίζουμε ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει αυτή τη Γαλλία με το ψηφοδέλτιό του, την ερχόμενη Κυριακή».

«Η επιλογή μπροστά στην οποία βρίσκεται ο γαλλικός λαός είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για όλους εμάς στην Ευρώπη. Είναι η επιλογή ανάμεσα σε έναν υποψήφιο δημοκράτη που πιστεύει σε μια δυνατή Γαλλία και μια δυνατή, αυτόνομη Ευρώπη και μια ακροδεξιά υποψήφια, η οποία τοποθετείται ξεκάθαρα στο πλευρό αυτών που επιτίθενται στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας», υπογραμμίζουν οι τρεις ηγέτες, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή τον Μακρόν με διαφορά που φθάνει ακόμα και τις 15 μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή