Γαλλία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για την υπερβολική χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών

Οι σκηνές της σκληρής αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό, έφεραν ανησυχία στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντουνιά Μιγιάτοβιτς να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της.

Χαρακτήρισε την χρήση βίας ”υπερβάλλουσα” και κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

«Να μπει τέλος στη βία κατά των δημοσιογράφων» ζητούν οι RSF

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων». Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.

Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Μακρόν δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές σε ορισμένους κλάδους, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του. Όπως είπε την Παρασκευή (24/3), είναι «στη διάθεση της διασυνδικαλιστικής οργάνωσης» μόλις το Συνταγματικό Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Είμαι στη διάθεση του διασυνδικάτου αν θέλει να έρθει να με συναντήσει για να σημειώσουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα. Για τα υπόλοιπα και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου, είναι προφανές ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Αλλά «η χώρα δεν μπορεί να είναι σε αδιέξοδο», «συνεχίζουμε να προχωράμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή