Γαλλο – αμερικανική “ασπίδα” στο Αιγαίο στον μήνα της «ακυβερνησίας», Ο Μητσοτάκης θέλει να χαλάσει το πάρτι των τοξικών κ.ά.

    Γαλλο - αμερικανική

    “Σχέδιο ανωμαλίας Τσίπρα”. Με διπλή, ηχηρή παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να χαλάσει το “πάρτι των τοξικών”. Έτσι θα πάρει σήμερα δημόσια θέση για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις υποκλοπές και κυρίως για το “Σχέδιο Τσίπρα”, που επιδιώκει για μία ακόμη φορά να προκαλέσει κλίμα πόλωσης και τοξικότητας στην πολιτική σκηνή.

    Ταυτόχρονα με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, η κυβέρνηση θα θέσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια – μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά λαμβάνεται από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Θα προβλέπει ακόμα την περαιτέρω αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τις νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr,  στη νέα ρύθμιση, θα προβλέπεται η ενοποίηση των διάσπαρτων υπηρεσιών που είχαν ως αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια και η σύσταση Επιτροπής Συντονισμού,  η οποία θα αποτελεί το συντονιστικό όργανο μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ, της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. Η επιτροπή θα υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

    ***

    Γαλλο – αμερικανική “ασπίδα” στον μήνα της «ακυβερνησίας».  Αμυντική «κάλυψη» με  αεροπλανοφόρα τους θα παρέχουν στην Ελλάδα ΗΠΑ και Γαλλία στον μήνα της «ακυβερνησίας», μεταξύ των δύο εκλογών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» (Βασίλης Νέδος), σχεδιάζονται στρατιωτικές ασκήσεις από ΗΠΑ – Γαλλία κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο, ως «ασπίδα» απέναντι σε πιθανές επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν.

    Δεδομένου ότι οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ακόμα και παράλληλα, η κυβέρνηση έχει έναν πρόσθετο λόγο να θέλει να θωρακίσει τη χώρα από ένα ενδεχόμενο πρόκλησης εντάσεων», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

    Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Αγκυρα) ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας λειτουργούν

    ***

    “Βράχος” ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Οι Δημοκρατικοί διατηρούν στις ΗΠΑ την πλειοψηφία τους στη Γερουσία για τα επόμενα δύο χρόνια, μετά τις νίκες τους το Σάββατο στη Νεβάδα και την Αριζόνα. Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 εδρών των Ρεπουμπλικάνων. Απομένει η επαναληπτική εκλογή στη Τζόρτζια όπου επιράτησε ( με 0,9%%) διαφορά ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ,αλλά υπολείπεται ελάχιστα του 50% που απαιτείται για την εκλογή.

    Θυμίζουμε ότι, ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον δεύτερο γύρο της Τζόρτζια, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα έχει το δικαίωμα να «σπάσει» την ισοψηφία σε μια ισομερώς διαιρεμένη Γερουσία, ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

    Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ καλή για τα ελληνικά συμφέροντα. Το πλέον σημαντικό είναι ότι ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και θα χειριστεί για λογαριασμό της Γερουσίας κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ***

    Nομίζει ότι είναι ήρωας, είναι όμως loser». Ο Τραμπ νομίζει ότι είναι ήρωας, είναι όμως loser»«Για τις νίκες (των υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές) πρέπει να πάρω 100% credit, για όσους έχασαν δεν πρέπει να κατηγορηθώ καθόλου”. Ναι, το είπε πραγματικά και όχι δεν έκανε πλάκα», όπως σχολίασε ο αναλυτής του CNN Chris Cillizza, ο οποίοες πρόσθεσε: «Έχασαν όσοι στήριξε -Nομίζει ότι είναι ήρωας, είναι όμως loser»

    Και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά, από τα exit polls: Τον Τραμπ αντιμετωπίζειθετικά το 39% των ψηφοφόρων, ενώ το 58% τον αντιμετωπίζει αρνητικά. Τον Τζο Μπάιντεν,  στηρίζει από το 41% των ψηφοφόρων (56% κατά). Κατά τα άλλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ ήταν βαρίδι για τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους. Το 28% είπε ότι ήθελε η ψήφος τους να είναι ένα μήνυμα κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι ψήφισε για να εκδηλώσει την υποστήριξή του στον Τραμπ.

    ***

    Δικάζεται το … “ηθικό πλεονέκτημα”. Την ερχόμενη Παρασκευή, ξεκινάει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.

    Η δίκη θα διεξαχθεί στον Αρειo Πάγο, εκεί που ήδη δικάζεται η υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Οι δίκες του “ηθικού πλεονεκτήματος” θα γίνονται εναλλάξ, μέρα παρά μέρα.

    Με αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμφθηκε σε δίκη ο κ. Παππάς για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.

    ***

    “Μην αγνοείτε τους ταπεινομένους”. Η Μόσχα – μετά την ταπεινωτική υποχώρησή της από τη Χερσώνα – ελπίζει να επιβραδύνει τώρα την προέλαση της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο “οσμίζεται” μια ευρύτερη νίκη και η Δύση φοβάται ότι μια πολύ γρήγορη και επιτυχημένη προέλαση προς την Κριμαία θα μπορούσε να ωθήσει τον Πούτιν σε απρόβλεπτη κλιμάκωση. Αυτό επισημαίνει ιαθηγητής και συγγραφέας Μαρκ Γκαλεότι σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου.

    Η απελευθέρωση της Χερσώνας είναι αναμφίβολα ένας Ουκρανικός θρίαμβος. Ωστόσο, στο παρασκήνιο υπάρχουν αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ του Κιέβου και των υποστηρικτών του σχετικά με το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος. Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Ζελένσκι φοβούνται μήπως, μετά τη Χερσώνα, “τα μυαλά του πάρουν αέρα”.Άλλωστε έχουν πάρει τα μηνύματά τους. Τον περασμένο μήνα ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε τις συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι πρόεδρος… (“Ψήλωσε” ο Ζελένσκι!)

    ***

    «Υδρογονάνθρακες …τπάρχουν». Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα με τον σχεδιασμό για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να εντάσσεται εντός του 2023, όπως τονίζει  ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

    Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Ενέργειας, ανέφερε πως μια παραγωγική γεώτρηση μπορεί να προκύψει «εφόσον τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, να είναι αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία». 

    ***

    Άκης Σκέρτσος: “Την αθλιότητα από όπου κι αν εκπορεύεται την αντιμετωπίζεις με διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Δεν συνδιαλέγεσαι ούτε βουτάς στο βούρκο μαζί της. Στις δημοκρατίες επίσης, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του. Ειδάλλως είναι συκοφάντης“. ( Σωστά, “αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος” για μια συκοφαντία παραπάνω, που θά’ λεγε κι ο Αλέξης…)

    Θήτα Ευγενικός

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή