Γαλλο-βρετανική ναυμαχία στην θάλασσα της Μάγχης: Πολεμικά πλοία στέλνουν Μακρόν και Τζόνσον – Απειλή σύρραξης για τα αλιευτικά δικαιώματα στο νησί Τζέρσεϊ

Τζέρσεϊ Μάγχη

Η ένταση στα στενά της Μάγχης χτυπά πλέον «κόκκινο», η σύγκρουση για τα αλιευτικά δικαιώματα των γάλλων ψαράδων στην μετα-Brexit εποχή φέρνει Παρίσι και Λονδίνο σε μετωπική σύγκρουση, και η κατάσταση στο βρετανικό νησί Τζέρσεϊ θερμαίνεται επικίνδυνα με Εμμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον να στέλνουν στην περιοχή πολεμικά πλοία.

Μήλον της έριδας είναι ο αλιευτικός πλούτος του Τζέρσεϊ, το οποίο είναι ημιαυτόνομη περιοχή, τελεί υπό βρετανική προστασία και βρίσκεται μια ανάσα από τις γαλλικές ακτές. Εκεί, μετά το Brexit, οι γάλλοι ψαράδες καταγγέλλουν επιχείρηση αποκλεισμού τους από την Βρετανία.

Μακρόν και Τζόνσον στέλνουν πολεμικά πλοία

Στην τελευταία πράξη κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η Γαλλία απείλησε την Βρετανία με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί Τζέρσϊ, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από τις γαλλικές ακτές, ενώ σύμφωνα με την Daily Mail o gάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε στην περιοχή και το πολεμικό πλοίο «Αthos» για να παρακολουθεί τα δύο βρετανικά περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απάντησε  στέλνοντας δύο πολεμικά πλοία του βασιλικού Ναυτικού –τα HMS Severn και το HMS Tamar– για να το Τζέρσεϊ από την απειλή ενός αποκλεισμού από τους γάλλους ψαράδες, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε αφού οι αρχές του νησιού Τζέρσεϊ – το οποίο τελεί υπό την προστασία της Βρετανίας- έδιωξε γαλλικές τράτες που είχαν ζητήσει άδεια αλιείας μετά το Brexit. H κίνηση χαρακτηρίστηκε ως «πράξη πολέμου»  από το Παρίσι, ενώ οι γάλλοι ψαράδες απειλούν πλέον με γενικό αποκλεισμό του νησιού.

Με αποκλεισμό του νησιού απειλούν οι γάλλοι ψαράδες

Περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη καταπλέουν σήμερα στο λιμάνι του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους κανόνες, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αλιείας για την περιοχή της Νορμανδίας, Ντιμιτρί Ρογκόφ.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού. «Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Νωρίτερα χθες η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία θα κόψει το ρεύμα στο νησί Tζέρσεϊ, αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί με τους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία του Brexit για την αλιεία

«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ – η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου – είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες.

Η βαριά κληρονομιά του Brexit

Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος της διαμάχης μεταξύ Λονδινου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και να «σκοντάφτουν» σε διοικητικά εμπόδια μετά το Brexit.

Το νησί  Tζέρσεϊ, στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας είναι μία ημιαυτόνομη επικράτεια, υπό την προστασία του βρετανικού στέμματος η οποία εξαρτάται για την ηλεκτροδότηση της από τη Γαλλία από την οποία αγοράζει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίων καλωδίων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή