Θοδωρής Καλούδης

Γενναιόδωρα μέτρα Μητσοτάκη σε περιβάλλον επανεκκίνησης της οικονομίας. Η οικονομική και η πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού

Του Θοδωρή Καλούδη

Ήταν η πιό γεναιόδωρη παρουσία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πολλοί – οι “συνήθως ύποπτοι” πολιτικοί σχολιαστές και πολιτικολογούντες – ίσως την χαρακτηρίσουν “προεκλογική”. Η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, κήρυξε χθες μια δυναμική επανεκκίνηση, τόσο για την οικονομία όσο και για τη πολιτική προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας που στηρίζει την κυβέρνησή του.

Μετά από δύο χρόνια “άχαρης” εξουσίας, όπου τα είδε όλα – πανδημία και ασύμετρες απειλές – και βρέθηκε στην ανάγκη να αφαιρέσει από τα ισχνα Ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά όχι για κοινωνική ανασυγκρότηση  και οικονομική ανανάπτυξη αλλά για να “φυλάξει τα έρημα”, ο πρωθυπουργός χθες ήταν σε θέση να ανακοινώσει γενναία μέτρα. Έδωσε όλα όσα μπορούσε να δώσει τώρα :

  • για την απασχόληση, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις
  • για τη νέα γενιά
  • για τη στήριξη των νοικοκυριών
  • για μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας
  • για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Τα μέτρα είναι στοχευμένα και ως προς την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της κοινωνίας (αντιμετώπιση ακρίβειας) και ως προς την πολιτική σκοπιμότητά τους (νεολαία, μεσαία τάξη) και ως προς την αναπτυξιακή τους προοπτική (μείωση φορολογίας, επιχειρηματικότητα).

Σε οικονομικό επίπεδο οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον στον πρωθυπουργό να εφαρμόσει το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, για το οποίο άλλωστε ήρθε και στην εξουσία. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ξεπερνούν τα 40 δισ. Οι αγορές προσφέρουν φτηνό χρήμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ένωσης επιτρέπει την εφαρμογή ενός φιλόδοξου (και καλά μελετημένου, όπως φαίνεται) Σχεδίου Ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού. Ήδη φέτος τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη ανάπτυξης στο 5,9%. Αν δεν κινδυνεύαμε να “ξύσουμε πληγές”, θα λέγαμε “λεφτά υπάρχουν”… για να οδηγήσουν σε έργα και οικονομική πρόοδο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής για την απρόσκοπτη εξέλιξη της τετραετίας του και αισόδοξος για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Τον στηρίζει μία κοινωνική πλειοψηφία που ευνοεί τους μεταρρυθμίστικούς σχεδιασμούς του. Και απέναντί του έχει αδύναμους και πολιτικά αποτυχημένους αντιπάλους.

Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με βασικό σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» ήταν η αρχή μια νέας περιόδου – και όχι μόνο για την κυβέρνηση. Το αφήγημα που μας παρουσίαε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να κάνει με πρόσκαιρους σχεδιασμούς, που έχουμε συνηθήσει στη ΔΕΘ. Και ίσως δεν αφορά μόνο την κυβέρνησή του. Αξίζει να το δούμε σαν μια επανεκκίνηση της χώρας, μετά από μια καχεκτική περίοδο. Μια επανεκκίνηση  που στηρίζεται σε ένα ευτυχέστερο οικονομικό περιβάλλον.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή