Γενναία μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας “την επόμενη μέρα” – Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της κρίσης και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα, με μείωση φόρων και χορήγηση ρευστότητας στην αγορά

Τι σημαίνει

Γενναία μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας “την επόμενη μέρα” της πανδημίας του κοροναϊού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η τελική μορφή του μοντέλου που θα εφαρμοστεί και και η χρονική σειρά των μέτρων θα αποφασιστεί ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαμόρφωση του  χρονοδιαγράμματος συμμετέχει συμβουλευτικά και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμβάλλει με τις εκτιμήσεις του για το τέλος της περιπέτειας. Ο χρόνος αυτού του “τέλους” θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το πλήγμα που θα έχει υποστεί η οικονομία.

Ήδη τo “καλό” σενάριο του ΥΠΟΙΚ για το κόστος της υγειονομικής κρίσης αναφέρεται σε ύφεση 3-4%, αν η κρίση λήξει γρήγορα. Πολλοί είναι ωστόσο οι Έλληνες και ξένοι αναλυτές που υπολογίζουν ότι η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, με σενάρια – που χαρακτηρίζονται (αρμοδίως) “ακραία” τη στιγμή αυτή – να τοποθετούν τη ζημιά σε επίπεδα μεγαλύτερα του 8%.

Η αλήθεια είναι ότι στα “κακά όνειρα” των τεχνοκρατών του οικονομικού επιτελείου, ο κίνδυνος της ζημιάς στη διαμόρφωση του ΑΕΠ από τη βύθιση του τουρισμού είναι “πολύ μεγάλος” και μπορεί να γκριζάρει περισσότερο το σκηνικό, καθώς η Ελλάδα είναι, σύμφωνα και με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το πλέον “ευάλωτο” κράτος στη γενική κρίση , ακριβώς λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό (και δευτερευόντως από την εστίαση).

  • Ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του η οποία δημοσιεύθηκε στις 27/3 για την επίπτωση της κρίσης σε όλα τα κράτη εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι το πιο ευάλωτο κράτος – μέλος του. Δείχνει ότι ο βαθμός ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς λόγω της έμφασης στον τουρισμό, είναι ο πιο μεγάλος από όλα τα κράτη που μελετά.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ως αναλογία του ΑΕΠ κατά 35% σε ετήσια βάση στη χώρα, έναντι 15% μέσου όρου στα κράτη-μέλη του Οργανισμού. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ένας μήνας περιοριστικών μέτρων προκαλεί επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 2,9%, ή κατά περίπου 6 δισ. ευρώ (όση περίπου και η εκτίμηση της κυβέρνησης). Το θέμα ξαναγυρίζει έτσι στο πόσο θα κρατήσει η κρίση της πανδημίας.

Η ανησυχία εντοπίζεται στο “κακό σενάριο” που ο τουρισμός – και όσες υπηρεσίες συνδέονται μαζί του, αερομεταφορές, ακτοπλοϊα, εστίαση, παράπλευρες και υποστηρικτικές δραστηριότητες – “χάσει το μισό καλοκαίρι”. Αν, παρ’ ελπίδα συμβεί αυτό, τότε τα σενάρια για βαθύτερη ύφεση (ίσως και σε διψήφιο ποσοστό) δεν θα είναι πλέον “ακραία”

Το σχέδιο δράσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Με αυτές τις εκτιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο δράσης για “την επανεκκίνηση” της οικονομίας που θα στηρίζεται σε πέντε άξονες:

  • μείωση φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις
  • επιτάχυνση των αποσβέσεων, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων,
  • ρύθμιση των νέων οφειλών (της παρούσας κρίσης) σε πολλές δόσεις
  • τόνωση της ρευστότητας μέσω Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών σχημάτων
  • “πιθανή έκδοση” επιχειρηματικών ομολόγων, με την εγγύηση του κράτους

Η κυβέρνηση ήδη εφαρμόσει μέτρα στήριξης 6,8 δισ. ευρώ και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο EuroWorking Group της Δευτέρας και στο Eurogroup  της Τρίτης για έναν συμβιβασμό που μπορεί να δώσει πραγματικά ισχυρή πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελληνική οικονομία. (Δες σχετικό ρεπορταζ του economico.gr). Παράλληλα αποδεσμεύτηκαν πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 6,5 δισ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

Επιπλέον, ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ, γνωστό ώς “επιστρεπτέα προκαταβολή”. Ενώ χθες βράδυ ο Άδωνις Γεωργιάδης μας ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε από την Κομμισιόν δημιουργία κεφαλαίου εγγυοδοσίας (2 δισ) για το δανεισμό από τις τράπεζες επιχειρήσεων με μόχλευση κεφαλαίων 7 δισ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:.Μίνι φορολογικές ρυθμίσεις για “άμεσες” υποχρεώσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση – Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Ιούνιο. Πότε θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή