Γερμανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ολαφ Σολτς – Ανοίγει ο δρόμος για κυβερνητικό συνασπισμό “Φανάρι” με Πράσινους και Φιλελεύθερους

Σολτς Φανάρι

Ο νικητής των εκλογών στη Γερμανία Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα πως έχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανυπομονησία του για τις συνομιλίες, με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης “Φανάρι” να δείχνει όλο και πιο πιθανή. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU τήρησαν μεν στις συνομιλίες διαλλακτική στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και την ΕΕ.

Από διαρροές στον τύπο έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση με τα χριστιανικά κόμματα, χθες, οι Πράσινοι είχαν θέσει και το θέμα της «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας  της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Tύπου το μεσημέρι ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι και το κόμμα του συμφωνεί με την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες.

Αιτιολογώντας την απόφαση ο κ. Λίντνερ επεσήμανε, πως οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων ταυτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αυτές των CDU/CSU απ΄ ότι με αυτές των άλλων κομμάτων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούν αμφιβολίες για το κατά πόσο επικρατεί ενότητα στα χριστιανικά κόμματα και κατά πόσον αυτά έχουν τη θέληση να κυβερνήσουν. Ήδη την Πέμπτη θα διεξαχθούν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή