Γερμανία: Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο… Σρέντερ. Ο τ. Καγκελάριος παίζει το χαρτί του Πόυτιν και προκαλεί «πονοκεφάλους» στο Βερολίνο

Αν σήμερα υπάρχει στη Γερμανία ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως «πέτρα του σκανδάλου», όσον αφορά στις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα, αυτό δεν είναι άλλο από τον πρώην καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στενές σχέσεις με Ρωσία

Ο Σρέντερ υπήρξε προκάτοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, από το 1998 ως το 2005 και τις πολύκροτες εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες πέτυχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (38,5%) και τελικά σχηματίστηκε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού CDU-SPD, με καγκελάριο τη Μέρκελ.

Από τότε, ο Σρέντερ αποχώρησε από την ενεργό πολιτική και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον τομέα της ενέργειας, και ιδίως με τη Ρωσία, καθώς κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2, αλλά και επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft.

Διορισμός στην Gazprom 

Ωστόσο, ο Γερμανός πρώην πολιτικός πλέον κάνει ένα ακόμα βήμα που προκαλεί αμηχανία στο Βερολίνο, καθώς ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στις 30 Ιουνίου, διαδεχόμενος τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Οι λόγοι για τον εκνευρισμό του Βερολίνου είναι πολλοί και ο Σρέντερ φρόντισε να τους αυξήσει. Σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση για την Gazprom και εν μέσω ουκρανικής κρίσης, ο Σρέντερ δήλωσε ότι οι ρωσικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν απάντηση στις νατοϊκές ενέργειες στη Βαλτική και την Πολωνία.

Οργή Σολτς

Όσο για τα αιτήματα του Κιέβου προς τη Γερμανία για παροχή όπλων έκανε λόγο για «απειλή πολέμου» και χαρακτήρισε την άρνηση της Γερμανίας «λογική». Όλα αυτά έκαναν τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αντιδράσει λέγοντας ότι «υπάρχει μόνο ένας καγκελάριος και αυτός είμαι εγώ (…) Δεν ζήτησα καμία συμβουλή από τον Σρέντερ και δεν μου έδωσε καμία».

Ωστόσο, ο διορισμός Σρέντερ στην Gazprom και οι σαφώς φιλορωσικές θέσεις του -σε μια δύσκολη και σύνθετη για τη Γερμανία περίοδο, ειδικά όσον αφορά στις σχέσεις της με τη Μόσχα- προκάλεσαν την οργή του CSU, το οποίο ζήτησε με έντονο τρόπο να αφαιρεθούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από το αξίωμα του πρώην καγκελαρίου.

Θύελλα αντιδράσεων

«Η στάση του Γκέρχαρντ Σρέντερ βλάπτει τη Γερμανία (…) Όποιος επιτρέπει στον εαυτό του να πληρώνεται από αυταρχικούς ηγέτες, δεν χρειάζεται τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του CSU, Στέφαν Μύλερ. Επίσης, ο επικεφαλής του CDU στο Αμβούργο Κρίστοφ Πλος είπε ότι «η συμπεριφορά του Σρέντερ δεν είναι αντάξια ενός πρώην καγκελαρίου».

Και η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, γράφοντας μεταξύ άλλων στο twitter ότι ο Σρέντερ «βλάπτει τη χώρα που υποτίθεται ότι υπηρετεί και λαμβάνει πρόθυμα κάτι περισσότερο από καλό μισθό από έναν αυταρχικό ηγέτη. Προνόμια του γερμανικού κράτους δεν είναι συμβατά με αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή