Γερμανία: Συνελήφθη μέλος του ευρωκοινοβουλίου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Γερμανία: Συνελήφθη μέλος του ευρωκοινοβουλίου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Σε μια ακόμη σύλληψη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Μάλιστα αυτή τη φορά πρόκειται για μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεργάτη του ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για Γερμανία» (AfD), Μαξιμίλιαν Κραχ.

Ο συλληφθείς εργαζόμενος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με το όνομα Γιαν Γκουό, κατηγορείται πως συνεργαζόταν με ένα τμήμα της κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, όπως ανέφερε ο Γερμανός Εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Εργάζεται για έναν Γερμανό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019. Τον Ιανουάριο του 2024, ο κατηγορούμενος διαβίβασε επανειλημμένα πληροφορίες σχετικά με διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πελάτη του στις υπηρεσίες πληροφοριών». Φέρεται επίσης να κατασκόπευε στελέχη της κινεζικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία για λογαριασμό του Πεκίνου.

Σημειώνεται πως ο Μαξιμίλιαν Κραχ είναι ευρωβουλευτής από το 2019 και θεωρείται από τους δημοφιλέστερους υποψήφιους της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην ανατολική πόλη της Δρέσδης και σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία ερεύνησε και διαμερίσματα που συνδέονται με τον συλληφθέντα.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ είπε ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή: «Εάν επιβεβαιωθεί ότι κάποιος κατασκόπευε υπέρ της Κίνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό είναι μια επίθεση εκ των έσω στην ευρωπαϊκή δημοκρατία». Εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος AfD είπε ότι οι αναφορές σχετικά με «τη σύλληψη ενός εκ των υπαλλήλων του Μαξιμίλιαν Κραχ για κατασκοπεία είναι πολύ ανησυχητικές» και ότι αναμένουν περαιτέρω έρευνα από τον εισαγγελέα.

Η Γερμανίδα επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Τέρι Ράιντκε, έσπευσε να ζητήσει ταχεία έρευνα για την υπόθεση. «Καθεστώτα όπως της Κίνας και της Ρωσίας προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η έρευνα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να επιταχυνθεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Απαιτούμε να υπάρξουν προκαταρκτικά αποτελέσματα πριν από τις εκλογές. Οι συνέπειες πρέπει να ακολουθήσουν γρήγορα. Οι άνθρωποι που επιτίθενται στην ακεραιότητα των δημοκρατιών μας πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, σημείωσε, μιλώντας στο δίκτυο ειδήσεων RND, πως θεωρεί την τελευταία σύλληψη ως περαιτέρω απόδειξη των αυταρχικών τάσεων του AfD. «Το AfD είναι ένα κόμμα που υποστηρίζει τη δικτατορία», τόνισε.

Παιχνίδια κατασκόπων με φόντο τον οικονομικό κα γεωπολιτικό ανταγωνισμό

Υπενθυμίζεται πως ένα 24ωρο νωρίτερα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρία ακόμη άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας και συγκεκριμένα για παροχή πληροφοριών αλλά και εξοπλισμού διπλής χρήσης, που θα μπορούσε να έχει στρατιωτική χρήση. Εκτός από τη Γερμανία, σε δύο συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας προχώρησαν και οι αρχές της Βρετανίας. Οι Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, και ο Κρίστοφερ Κας, 29 ετών, πρώην κοινοβουλευτικός ερευνητής, κατηγορήθηκαν για την παροχή πληροφοριών στις κινεζικές υπηρεσίες. Και οι δύο θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές των ανησυχιών των δυτικών κρατών για την παρέμβαση του Πεκίνου στην Ευρώπη, αλλά και του αυξανόμενου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Είναι ενδεικτικό πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας MI5 έχει κατονομάσει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν ως τις κύριες απειλές για την ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε δε πως οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να επηρεάσουν τη βρετανική πολιτική περιλαμβάνουν τη στόχευση και την επιρροή μιας σειράς ανθρώπων στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που βρίσκονται αρχή της πολιτικής τους σταδιοδρομία.

Σχετικά με τις συλλήψεις γερμανών υπηκόων, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται, ωστόσο ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε ότι αυτός ο πρώτος γύρος συλλήψεων θα μπορούσε να είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» των κατασκοπευτικών κυκλωμάτων που δρουν στη Γερμανία.

Δεν περνάει δε απαρατήτητο πως οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο. Ο καγκελάριος ταξίδεψε στην Κίνα με σκοπό να πιέσει το Πεκίνο ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει τη ρωσική οικονομία, η οποία έχει επιδείξει με μεγάλη ανθεκτικότητα στις δυτικές κυρώσεις. Φέρεται επίσης να έθεσε και ζητήματα που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο, επισημαίνοντας θέματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και δίκαιης πρόσβασης στην αγορά. Η Γερμανία, που στο παρελθόν επωφελούταν από την εμπορική συνεργασία της με την Κίνα, σήμερα βλέπει αυτή τη σχέση να έχει ανατραπεί. Η Κίνα όχι μόνο δεν αγοράζει πλέον τόσα πολλά γερμανικά προϊόντα, αλλά με τις ακμάζουσες επιχειρήσεις της έχει εξελιχθεί και σε έναν σημαντικό ανταγωνιστή.

«Κακόβουλες συκοφαντίες, κατασκευασμένες κατηγορίες», λέει το Πεκίνο

Η κινεζική διπλωματία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κάλεσε τη Γερμανία «να σταματήσει να επικαλείται την κατηγορία της κατασκοπείας για να χειραγωγήσει πολιτικά την εικόνα της Κίνας και να την δυσφημήσει». Σχολιάζοντας και τις συλλήψεις στη Βρετανία, έκανε λόγο για «εντελώς κατασκευασμένες» κατηγορίες και «κακόβουλη συκοφαντία». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πάντα τηρούσε την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και κάλεσε τις δυτικές ηγεσίες να εγκαταλείψουν την ψυχροπολεμική νοοτροπία.

Καμία δημοσίευση για προβολή