Γερμανικά ΜΜΕ: Χάρη στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό, ενώ η Τουρκία κινδυνεύει με καταστροφή

Περί διάσωσης του θερινού τουρισμού ο λόγος σε πολλές γερμανικές και γερμανόφωνες εφημερίδες.

Μάλιστα, κάνουν ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το «πράσινο πιστοποιητικό», την ώρα που η Τουρκία παραμένει στα «κόκκινα» λόγω της πανδημίας.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται

Η Neue Zürcher Zeitung επικεντρώνει το σχετικό της άρθρο στις εσπευσμένες προετοιμασίες της Ελλάδας για να μην πάει χαμένη η φετινή σεζόν και να μπορούν οι τουρίστες να ταξιδεύουν ανέμελα στο Αιγαίο. Και κάνει ειδική αναφορά στους εμβολιασμούς κυρίως σε όλους τους κατοίκους των μικρότερων και μεσαίων νησιών. Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι ήδη Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν από καιρό είσοδο στις χώρες τους χωρίς καραντίνα για εμβολιασμένους από το Ισραήλ. “Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστατούν, γιατί δεν θέλουν να περιμένουν άλλο τις Βρυξέλλες” σημειώνει ο αρθρογράφος. “Από καιρό υπάρχει υπό διαπραγμάτευση το λεγόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, με το οποίο θα αποκατασταθεί η κινητικότητα στην ήπειρο. (…) Δεν αιφνιδιάζει που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην ΕΕ που το έκανε θέμα. Από τον περασμένο Ιανουάριο ζητά αναγνώριση ενός τέτοιου πιστοποιητικού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα η Γερμανία εξέφρασε ενδοιασμούς σε νομικό, ιατρικό και ηθικό επίπεδο σε σχέση με τα δικαιώματα των μη εμβολιασμένων, αλλά κι αυτό αλλάζει τώρα”.

Οι δυσκολίες της Τουρκίας

Η ίδια εφημερίδα κάνει αναφορά και στον τουρισμό στη Τουρκία με τη σημείωση ότι η κυβέρνηση ζητά από τον λαό να κάνει μεγάλες θυσίες για να σωθεί ο τουρισμός. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών, όταν συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, ότι όλοι οι Τούρκοι που απασχολούνται στον τουρισμό θα εμβολιαστούν μέχρι τέλος Μαΐου. “Η ρήση Τσαβούσογλου ενισχύει την άποψη πολλών Τούρκων ότι στην πρώτη θέση δεν είναι η υγεία του λαού, αλλά η σωτηρία του τουρισμού” γράφει η εφημερίδα. “Μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά ο τουρισμός έχει απόλυτη προτεραιότητα” σημειώνει. “Εάν η σεζόν κυλήσει όπως πέρυσι θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία. Το 2020 τα έσοδα μειώθηκαν κατά τα 2/3, πάνω από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους”.

Πληροφορίες: Deutsche Welle

Καμία δημοσίευση για προβολή