Θοδωρής Καλούδης

Γιατί Τσίπρας και Ανδρουλάκης δεν κατάφεραν να τραυματίσουν τον Μητσοτάκη. Το 49% εξακολουθεί να τον θεωρεί επιτυχημένο πρωθυπουργό

Του Θοδωρή Καλούδη

Αν η δημοσκoπήσεις  της Marc και της GPO, που είδαν χθες τη δημοσιότητα, αποτυπώνουν ορθά τις τάσεις της Κοινής Γνώμης – και επειδή είναι σοβαρές εταιρείες, με αξιόπιστη μεθοδολογία, τις αποτυπώνουν σχεδόν πάντα – η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ μικρό τραύμα αφήνει στην κυβέρνηση και «μικρή ψαριά» πιάνουν από αυτήν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τα ευρήματα των μετρήσεων αυτών επιβεβαιώνουν όσα υποστηρίζαμε στο economico μόλις χθες:

  • «Αν εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ότι οι πολίτες στο τέλος “μετρούν” τα ζητήματα που τους αφορούν προσωπικά περισσότερο από τα θέματα δεοντολογίας (έστω και αν αυτά αγγίζουν τη δημοκρατική ευαισθησία τους) τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει κρίσιμες απώλειες  – που μάλλον θα είναι πρόσκαιρες και ανατρέψιμες».

Η κοινωνία και το πολιτικό τοπίο

Τα ευρήματα των δημοκσοπήσεων αυτών μας επιτρέπουν ορισμένα συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο τη στιγμή αυτή:

  1. Και οι δύο δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μικρές ή ανεπαίσθητες, τη στιγμή αυτή, μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών, όπως και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ένας στους δύο πολίτες, μεταξύ των οποίων και περίπου το 20% των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρούν τον κ. Μητσοτάκη επιτυχημένο πρωθυπουργό και ως καταλληλότερο από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς για τη διακυβέρνηση της χώρας.
  2. Οι πολίτες, παρ’ ότι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή της στα μεγάλα θέματα που τους αφορούν “προσωπικά”, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Και αμέσως μετά, νοιάζονται για τους κινδύνους που εγγυμονεί ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν και η διαρκής επιθετικότητα της Άγκυρας.
  3. Αυτά είναι ζητήματα πάνω στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρέψει την προσοχή της από την αρχή της θητείας της και έχει ακολουθήσει επιθετική πολιτική. Η αμυντική θωράκιση της χώρας, οι αμυντικές συμφωνίες της με ΗΠΑ και Γαλλία και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της υπήρξαν βασικές προτεραιότητες με ευτυχή αποτελέσματα. Και η άμεση στήριξη της κοινωνίας και στην περίοδο της πανδημίας και τώρα με την εισαγόμενη ακρίβεια υπήρξαν από τις πλέον σημαντικές, σε κινητοποίηση πόρων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  4. Και αυτά ενώ η ελληνική οικονομία, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις, δείχνει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να διατηρεί τον δημοσιονομικό έλεγχο, να μειώνει το χρέος και να ακολουθεί τους κανόνες που θα οδηγήσουν (μέσα στο 2023 ελπίζουμε) την χώρα στην “επενδυτική βαθμίδα” των ξένων Οίκων, των οποίων οι αξιολογήσεις κινητοποιούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
  5. Με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πολλές κοινωνικές ομάδες, κυρίως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι νέοι αναμένουν νέα μέτρα στήριξης. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα “καλάθι” που,  στα όρια που επιβάλλουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα έχει κάτι καλό για όλους, στην προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα. 
  6. Η κοινωνική και εργατική πολιτική Μητσοτάκη – σε συνδιασμό με τη μείωση φόρων και εισφορών – αντιπαρατίθενται εύκολα με τις “αμαρτίες” του Αλέξη Τσίπρα (που βέβαια επικαλείται τις μνημονιακές δεσμεύσεις του) και επίσης τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του ” Σοσιαλδημοκράτη” Νίκου Ανδρουλάκη, που του μένει πλέον το ζήτημα “δημοκρατικής ευαισθησίας” για να δώσει τον πολιτικό αγώνα του. 

Το μέγα ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας

Δεν είναι λοιπόν τυχαία τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα, μετά από τη σοβαρή κρίση των παρακολουθήσεων που αντιμετώπισε το Μαξίμου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και λαβωμένη στην υπόθεση της ΕΥΠ, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τη σημερινή συγκυρία που, πάντως, όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά στοιχεία, για την ώρα, δεν της κοστίζει όσο θα περίμεναν οι αντίπαλοί της και διάφοροι “παντογνώστες” σχολιαστές.

Το κρίσιμο ζήτημα, επαναλαμβάνουμε, που θα αντιμετωπίσουμε είναι η πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα παραμείνει ισχυρή και με διεθνή αναγνώριση  έως τις εκλογές του 2023. Ακολουθεί όμως η περιπέτεια της απλής αναλογικής του κ. Τσίπρα. Και, στη συνέχεια, οι εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, με το ερώτημα της αυτοδυναμίας ή του ενδεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Τότε δεν θα είναι μόνο η ώρα της εθνικής ευθύνης των κομμάτων. Θα είναι και η στιγμή της πολιτικής ευθύνης των πολιτών, που σε διαδοχικές εκλογές θα πρέπει να ζυγίσουν δυό φορές την ψήφο τους… σε διαφορετικής σημασίας ζυγαριές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή