Για «αποδιοπομπαίους τράγους» ψάχνει ο Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «αποκεφαλισμούς» κορυφαίων υπουργών

Ερντογάν Δένδιας

Περίπου ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση αυξάνει την πίεση στον Τούρκο πρόεδρο, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να υπολείπεται σημαντικά των πιθανών αντιπάλων του για την προεδρία της χώρας.

Αναζήτηση «ενόχων»

Η κατάσταση στην κυβέρνηση και στο ΑΚΡ είναι τόσο άσχημη που, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ ο Ερντογάν προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος θα περιλαμβάνει και «αποκεφαλισμούς» κορυφαίων υπουργών, σε μια προσπάθεια να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για την δημοσκοπική του κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι ήδη στις 29 Ιανουαρίου παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, χωρίς να δωθεί κάποια εξήγηση για την παραίτησή του. Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ο Γκιουλ υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον Ερντογάν, και κάποιοι από αυτούς τονίζουν ότι δεν είναι οι υπουργοί που θα πρέπει να αλλάξουν, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο στόχαστρο ο Τσαβούσογλου

Επιστρέφοντας στις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, φαίνεται ότι στην κορυφή των υπουργών προς αντικατάσταση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φέρεται να έχει παραγνωνιστεί από τον Ερντογάν και τα σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας να τα χειρίζεται ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος και προαλείφεται για διάδοχος του Τσαβούτσογλου.

Φαίνεται ότι οι σχέσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου έχουν «παγώσει» από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλησε να κηρύξει ως «ανεπιθύμητους» τους πρέσβεις δέκα χωρών που είχαν ζητήσει την την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, κίνηση στην οποία αντιτάχθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος μέχρι πρώτινος θεωρούταν ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν.

Ανασχηματισμός… γιαβάς-γιαβάς

Στην ίδια λίστα με υπουργούς προς… αποχώρηση φέρονται να βρίσκονται ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα λόγω διαχείρισης της πανδημίας του κοροναϊού και ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεριρλί, λόγω της καταστροφικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Τουρκία δεν διέθετε τα απαιτούμενα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, πάντως, αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ένας μεγάλος και δομικός ανασχηματισμός από τον Ερντογάν, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας του Τούρκου προέδρου και θα δώσει νέα «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον ίδιο για τα προβλήματα στη χώρα, ιδίως δε αυτά που αφορούν στην οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή