Για να επιβιώσουν οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν το κόστους τους δήλωσε ο CEO της ΕτΕ Παύλος Μυλωνάς

Στη μείωση του κόστους των τραπεζών αναφέρθηκε ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να επιβιώσουν.

Η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών είναι αναγκαία τόνισε, στο Διεθνές Οικονομικών Φόρουμ στους Δελφούς, καθώς οι συνθήκες και οι αγορές αλλάζουν. Οι περισσότεροι πελάτες έχουν μάθει ευέλικτους τρόπους συναλλαγών με το διαδίκτυο και περιμένουν το ίδιο επίπεδο από τις τράπεζες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού του λειτουργικού κόστους στα παραδοσιακά δίκτυα και να αυξηθούν οι δαπάνες στην τεχνολογία και τα εναλλακτικά δίκτυα.

«Πρέπει να αυξήσουμε έξοδα σε εναλλακτικά δίκτυα και νέα τεχνολογία. Αυτό αναπόφευκτο. Πρέπει όμως να μειώσουμε στα παραδοσιακά δίκτυα. Όλες οι συναλλαγές σε λίγο θα πάνε στα εναλλακτικά δίκτυα. Χρειαζόμαστε μικρότερο δίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Θα συνεχιστούν οι εθελούσιες – Θέμα επιβίωσης η αλλαγή

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μυλωνάς μίλησε ευθέως για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του προσωπικού των τραπεζών. «Από την έναρξη της κρίσης έχουμε μειώσει κατά 40% το προσωπικό και δεν υπήρξαν απεργίες. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Αυτό δείχνει ότι όλοι κατάλαβαν ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή. Θα συνεχίσουμε τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Που θα τελειώσει αυτό; Ειλικρινά δεν ξέρω. Γνωρίζει κανείς που θα βρίσκεται η τεχνολογία σε πέντε χρόνια από τώρα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξει πολύ η τραπεζική. Και πρέπει να αλλάξουμε. Είναι θέμα επιβίωσης», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς.

Έτος σταθμός το 2019 για τις τράπεζες

Για την σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα στάθηκε ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης. Στην βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας συμβάλει και η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος, δήλωσε αλλά τόνισε ότι αυτό που ζητούν όλοι είναι η διατήρηση του σταθερού περιβάλλοντος.

Προκειμένου να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα και θέλει και μπορεί να χρηματοδοτήσει. Ως προς τα νέα εργαλεία που σχεδιάζονται (ΤΧΣ και ΤτΕ) είναι σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χρηματιστήριο, σχολίασε. «Το 2019 είναι χρονιά-σταθμός για τις τράπεζες», είπε και δήλωσε ότι η Alpha Bank είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ