Θοδωρής Καλούδης

Για όποιον δεν το κατάλαβε, σήμερα έχουμε 1η του Μάη, όπως και το Σάββατο, όπως και αύριο. Πως οι εργατοπατέρες έκαναν την Πρωτομαγιά 10ήμερη αργία!

Του Θοδωρή Καλούδη

Στα πρώτα μου χρόνια στη δημοσιογραφία, οι εργαζόμενοι γιόρταζαν ενωμένοι την Εργατική Πρωτομαγιά. Ήταν μια συμβολική και δυναμική διεκδίκηση των αμφισβητούμενων τότε εργατικών δικαιωμάτων, από τις δεξιές μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, αλλά και μια υπενθύμιση των αγώνων του λαού μας κατά του Γερμανού κατακτητή που συνδέθηκαν με την Πρωτομαγιά.

Σήμερα, εργατικά συνδικάτα και αριστερά κόμματα «γιορτάζουν» την Πρωτομαγιά, διχασμένα και ανταγωνιστικά, με μεταφορά της επετείου σε διαφορετικές ημερομηνίες…

Το θέμα θα απασχολούσε τις παραπολιτικές μόνο στήλες και θα προκαλούσε θυμηδία, κυρίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι η επίσημη ΓΣΕΕ έκανε αργία (στις 4 Μαίου) την απεργία της Πρωτομαγιάς,  το ΠΑΜΕ το πήγε σε 48ωρη αργία – απεργία, και η ΑΔΕΔΥ το τερμάτισε: Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν την Πέμπτη – και με μια «γέφυρα «ασθένειας», το γιορτάζουν ένα δεκαήμερο «πακέτο» με το Πάσχα, διαλύοντας το κράτος. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ που μετέφερε την πολιτική αντιπαράθεσή του με αφορμή την Πρωτομαγιά την Πέμπτη, αλλά σε άλλη πλατεία, χωριστά από το ΚΚΕ, για να μην μπερδευόμαστε…

 Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού τα αιτήματα για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων από τους υπεύθυνους συνδικαλιστικούς φορείς τους δεν ανταποκρίνονται στην εποχή μας, στις νέες συνθήκες εργασίας και στις καινοφανείς σχέσεις «κεφαλαίου» – «εργατικής τάξης». Το θεσμικό πλαίσιο της εργασίας αλλάζει διεθνώς, παρακολουθώντας την αγορά που εξελίσσεται διαρκώς. Στις πραγματικές νέες συνθήκες  εργασίας οι θεσμοί οφείλουν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στα νέα δεδομένα, στις ραγδαία μεταβαλλόμενες σχέσεις εργασίας. Όμως, λίγα πράγματα ακούμε γι’ αυτά από τους εργατοπατέρες. Η «εργατική» γλώσσα τους έχει μαλλιάσει, αναπαράγοντας το παρελθόν, βγαλμένη από το «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» (που έλεγε και ο «συγχωρεμένος») αρνούμενη το παρόν, αγνοώντας το μέλλον.

***

Ασφαλώς θα γνωρίζετε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον 42χρονο αρχηγό των podemos που διακήρυσσε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ( παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα προσθέταμε, για να μη μας πάρει ο Ισπανός όλα τα σπόρια δικά του). Όπως θα διαβάζετε σήμερα, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική, μετά την ήττα της Αριστεράς στις Περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Αποτύχαμε», είπε. Και πρόσθεσε ότι νομίζει «πως είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους».

Τι να προσθέσω; Είναι προφανές ότι ο διχαστικός λόγος δεν βγαίνει πουθενά. Η εποχή ζητά συγκλίσεις και όχι πολεμικές αντιθέσεων. Οι podemos είναι άλλη μια χαρακτηριστική πολιτική φούσκα της εποχής των μνημονίων. Που κατάφερε μάλιστα να κυβερνά ως “αναγκαία” τσόντα του ιστορικού Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ιστορία έχει δείξει ότι αποβάλει τους περιθωριακούς και παρακάμπτει όσους δεν έχουν το απαραίτητο βάρος να την πάνε δυό σπιθαμές μπροστά. Στην Ισπανία, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας το κατάλαβε. Ίσως ο άνθρωπος να έχει την τσίπα που χρειάζεται στις ντροπιαστικές ήττες. Στην πατρίδα μας αυτό είναι “ελάττωμα” της Δεξιάς και του Κέντρου… Η Αριστερά τρέφεται από τις ήττες της. Και οι αρχηγοί της νοιώθουν περήφανοι ακόμα και “μαυρισμένοι”.

 ***

Είχα γράψει για το κίνημα των αρνητών του κοροναϊού.  Μου λένε όμως ότι πέραν των ηλιθίων υπάρχουν και οι πανηλίθιοι… Αυτοί που, αξιοποιώντας την ελευθερία και την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας που παρέχει το διαδίκτυο, μεταδίδουν και αναπαράγουν ανυπόστατες «ειδήσεις» ή ανάγουν συστηματικά την ανοησία (ή και την παράνοια)  σε νεόκοπες θεωρίες, επιδιώκοντας τον πολλαπλασιασμό της βλακείας.

Η πιο πρόσφατη μπαρούφα που διακινείται στο ίντερνετ είναι η θεωρία της … «επίπεδης Γης». Όπως πληροφορούμαι από το Protagon, το 2015 τα σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο ήταν 50.000, το 2018 είχαν γίνει 19,4 εκατομμύρια, σήμερα είναι 41,3 εκατομμύρια! Στην Ελλάδα είναι περίπου 11.000 όσοι χαίρονται με την ιδέα της «επίπεδης Γης». Μη με ρωτήσετε τι ψηφίζουν…

Θ.Κ.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή