Για περιορισμό των κινδύνων από τις εκλογές καθώς η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία, κάνει λόγο η Citigroup

Η τάση υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της Ελλάδας και των δημοσίων οικονομικών της, υποστηρίζει η Citigroup.

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως αναφέρει η τράπεζα σε σχόλιο της, που οι κίνδυνοι από τις επερχόμενες εκλογές είναι περιορισμένοι, ενώ επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζει πιθανό το σενάριο να κερδίσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 βουλευτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc.

Αναμενόμενη μια νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές

Η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει το 34,4% των ψήφων, αλλά χάρη στο μπόνους 50 εδρών, κάτι που θα της δώσει 154 έδρες. Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δεύτερη, με 9,8 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας 75 έδρες. Τέσσερα ή πέντε άλλα κόμματα αναμένεται να πληρούν το κατώτατο όριο του 3% για να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των κομμάτων που εισέρχονται στο κοινοβούλιο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πλειοψηφία των εδρών για την ΝΔ.

Σύμφωνα με τη Citigroup, σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές – Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015-, οι κίνδυνοι από τις προσεχείς ελληνικές εκλογές είναι περιορισμένοι, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτή η σχέση, σύμφωνα με τη Citigroup, παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της Ελλάδας και των δημόσιων οικονομικών της, ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η οικονομική ατζέντα της ΝΔ μπορεί να προσελκύσει τους επενδυτές

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, περίπου το 80% του χρέους ανήκει σε επίσημους πιστωτές – κυρίως ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υποσχεθείσες φορολογικές περικοπές και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της ΝΔ μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ξένων επενδύσεων – ένα σημαντικό μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την κακή εγχώρια ρευστότητα.

Μια πιο σταθερή ανάκαμψη της ανάπτυξης θα διευκολύνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ιδίως του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, καταλήγει η Citigroup.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ