Για τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούς στα hot spots της Ελλάδας, φοβάται ο Ερυθρός σταυρός

Την εμπειρία ενός μέλους του Ερυθρού Σταυρού από τα ελληνικά κέντρα προσφύγων μέσα στο χειμώνα, παραθέτει η Der Standard.

Αφορμή είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα,  επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός μέλος του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε στην Ελλάδα, στα ελληνικά hot spots επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς δυνατότητα θέρμανσης.

Ο συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού διαπίστωσε τις τραγικές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα προσφύγων, ζώντας εκεί ο ίδιο για δύο μήνες: Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο εξακολουθούν εν μέρει να ζουν σε σκηνές, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στη χώρα πέφτει κατά τόπους κοντά το μηδέν αυτήν την περίοδο. “Τραγικές” χαρακτηρίζει ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οργανώσεις αρωγής και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες, για τα προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες, για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 12.500 ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα σε σκηνές και κοντέινερ που δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο λέγεται ότι φιλοξενούν τριπλάσιο του προβλεπόμενου βάσει χωρητικότητας αριθμό ατόμων. Στους καταυλισμούς επικρατούν σύμφωνα με βοηθούς ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ καταγράφονται και επανειλημμένα κρούσματα βίας.

Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που του εκμυστηρεύτηκαν ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία”

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή