Γιατί άλλαξε το κείμενο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Απαλείφθηκε ο χαρακτηρισμός «ιστορική» για την συμφωνία των Πρεσπών

Πομπέο Δένδιας

Σε μια ασυνήθη κίνηση για την διπλωματική πρακτική, μια διορθωτική αλλαγή τροποποίησε το κείμενο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-ΗΠΑ που εκδόθηκε μετά την συνάντηση Δένδια – Πομπέο.

Η αλλαγή έγινε για να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική» σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών. Το αρχικό κείμενο στα αγγλικά, το οποίο είχε ανέβει στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών». Στο διορθωμένο η λέξη «ιστορική» έχει αφαιρεθεί.

Η διόρθωση έγινε μετά από τις έντονες ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης που καταλόγιζαν στην κυβέρνηση αλλαγή στάσης ως προς την συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, το αρχικό κείμενο στα αγγλικά ανέφερε:

«The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith».

Στην ορθή επανάληψη το κείμενο παραμένει το ίδιο αλλά αφαιρείται η λέξη «historic”, και η σχετική αναφορά έχει γίνει «noting the continued relevance of the Prespes Agreement».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η αλλαγή προκάλεσε και νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του:

«Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορική» από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ. Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία»,

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει:

«Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών. Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται».

Καμία δημοσίευση για προβολή