Θοδωρής Καλούδης

«Γιατί χαίρεται ο Κόσμος και χαμογελά πατέρα;» – Ενώ στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Ατλαντικό και Ευρωπαϊκό «Σύστημα» ανοίγει σαμπάνιες. Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε;

Του Θοδωρή Καλούδη

Ενώ στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Ατλαντικό και Ευρωπαϊκό «Σύστημα» ανοίγει σαμπάνιες. Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε; Τι πανηγυρίζουν που δεν κατανοούμε;

-Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του

-Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «στο Βερολίνο κυβέρνηση και αντιπολίτευση χαιρετίζουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», δίνουν συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ, ενώ τάσσονται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές.

-“Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα”, είπε η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ.

– Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και με κοινή δήλωση τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι συγχαίρουν τον πρωθυπουργό για τη γενναιότητά του.

Και … βέβαια, στα Σκόπια, «η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή».

«Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών».

Αν μάλιστα δεχτούμε την ανάλυση της Washington Post (που μάλλον έχει καλό ρεπορτάζ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα οφείλονται στην… «εθνικιστική αντιπολίτευση» και σε « υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης» στην επικύρωση της Συμφωνίας. (Αυτά ας τα έχει υπόψιν του ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως αποτελούν προειδοποιητικές βολές…)

Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Όταν σύσσωμο το διεθνές σύστημα που καθοδηγεί και επηρεάζει τις εξελίξεις επικροτεί, με τα ανάλογα συγχαρητήρια , τη  Συμφωνία των Πρεσπών, όλα τα άλλα που συνέβησαν στη Βουλή και ευτέλισαν πρόσωπα και θεσμούς, είναι οι «παράπλευρες συνέπειες» ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου, μια «αναγκαιότητα»…

Έτσι έπρεπε να γίνει και ο κ. Τσίπρας το έκανε πράξη. Τώρα μπορεί να περιμένει να του δώσουν ακόμη και το … Βραβείο Νόμπελ.

Όπως έγραψε το economico.gr (και οι παραπάνω αντιδράσεις το επιβεβαιώνουν) η επίλυση του Σκοπιανού επιβλήθηκε εδώ και τώρα από τον ξένο παράγοντα, κυρίως τις ΗΠΑ (δευτερευόντως από τη Γερμανία).

Αποτελεί το αποτέλεσμα νέων διευθετήσεων στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν την ευρύτερη γειτονιά μας «μακρά σύνορα» της χώρας τους που οφείλουν «να προστατεύσουν», δημιουργώντας ευρύτερο «δίχτυ σταθερότητας» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Οι διευθετήσεις αυτές ταυτίζονται και με βασικούς Ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς.

Σε όλες αυτές τις διευθετήσεις υπάρχουν και θετικές για τη χώρα εξελίξεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στη διαμορφούμενη νέα κατάσταση ισορροπιών στη Μεσόγειο και στη νέα ενεργειακή σκακιέρα. Όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μία θετική δικαιολογητική βάση.

Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να εκτελέσει τις «άνωθεν εντολές», προσαρμοζόμενη στις νέες «ανακατατάξεις» άρον άρον,  χωρίς προβληματισμό και τη στοιχειώδη υπεράσπιση επι μέρους – αλλά κρίσιμων- εθνικών προτεραιοτήτων σε ένα χρονίζων ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Με διαπραγματευτική ανεπάρκεια και ερασιτεχνισμό, αλλά και την πολιτική ιδιοτέλεια που συνήθως την χαρακτηρίζει.

Η κυβέρνηση έφερε, άρον άρον, και πέρασε – με τον τρόπο και τις μεθόδους που την πέρασε – μια κακή συμφωνία που διχάζει τη χώρα και θα την ταλαιπωρήσει για αρκετά χρόνια. Δεν έδειξε να την πολύ-απασχολεί ( ίσως για παραδοσιακούς ιδεολογικούς λόγους και παλαιο-κομμουνιστικές ιστορικές απόψεις ) ζητήματα που συνδέονται με την Μακεδονία. Άλλωστε πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν «καίγονται» για τις  «Μακεδονικές» παραχωρήσεις του κ. Τσίπρα. Αντίθετα, δηλώνουν ότι «νοιώθουν περήφανοι»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Πως φτάσαμε στo δράμα των Πρεσπών – Ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή