Γιατί δε θα δουμε ποτέ emojis γύρω από τον Κοροναϊό

Εν μέσω κοινωνικής απομόνωσης οι ψηφιακοί χαιρετισμοί έχουν περισσότερη σημασία από ποτέ αλλά και στα emojis υπάρχει γραφειοκρατία.

Λίγες μέρες πριν μπει σε καραντίνα η Αμερική, ο Στίβεν Πολ Ράιτ, γνωστός γραφίστας της Νέας Υόρκης βρισκόταν στο μάθημα της γυμναστικής του όπου συνήθως οι προσπάθειες επιβραβεύονταν με χειραψίες και high fives. Εκείνη την ημέρα όμως όλοι χαιρετιόντουσαν με τον αγκώνα.

Όταν επέστρεψε σπίτι του ο Ραίτ σκεφτόταν ακόμα το χαιρετισμό του αγκώνα που είχε πια αντικαταστήσει τις χειραψίες και και στο χώρο των πολιτικών και των αθλητών. Άνοιξε το photoshop και χρησιμοποιώντας υπάρχοντα emojis έφτιαξε το δικό του. Στη συνέχεια το έκανε GIF και το έστειλε σε φίλους και γνωστούς που το λάτρεψαν κατευθείαν. “Ηταν ένας όμορφος τρόπος αμεσης συνειδητοποίσης της εποχής που βρισκόμαστε” έλεγε.

Το emoji του Ράιτ που μπορεί κανείς να το κατεβάσει από το σάιτ του μάλλον δε θα το δουμε στα κινητά τηλέφωνα και στους υπολογιστές όπως και άλλα αντίστοιχα emojis με θέμα τον Κοροναϊό.

“Η διαδικασία από την πρόταση της κατοχύρωσης ενός emoji μέχρι την έγκριση και την παγκόσμια διοχέτευσή του διαρκεί περίπου δύο χρόνια” αναφέρει ο Τζέρεμι Μπέρτζ, ο ιδρυτής του Εmojipedia. “Συνήθως το ερώτημα είναι κατά πόσο ένα emoji που προτείνεται σήμερα θα μπορεί και να σταθεί σε δύο χρόνια” προσθέτει.

Ο καθένας μπορεί να προτείνει ένα νέο emoji αλλά θα πρέπει να περάσει από μια χρονοβόρα διαδικασία γραφειοκρατίας από το Unicode, τον οργανισμό που ασχολείται με τέτοια θέματα στο ιντερνετ. Το unicode έχει και συγκεκριμένο τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τα emojis. Τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει είναι η ευρεσιτεχνία της εικόνας, το πόσο συχνά θα χρησιμοποιείται και κατά πόσο η έννοια του σχεδίου ήδη εκφράζεται από κάποιο άλλο υπάρχον emoji.

“Θυμάμαι το 2016, ένα κίνημα πολλών ανθρώπων φορούσε παραμάνες σε δημόσιους χώρους για να υποστηρίξει τις μειονότητες και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες” λέει ο Μπέρτζ. “Τότε είχαμε λάβει πολλά ετοίματα για να φτιάξουμε ένα emoji παραμάνας για να διαδοθεί το μήνυμα του κινήματος ιντερνετικά. Όμως μέχρι το 2018 που τελικά εκρίθηκε, η τάση της παραμάνας είχε σχεδόν σβήσει και το emoji τώρα φυτοζωεί στο κατώτερο 25% της emojipedia”.

Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τον Κοροναϊό, δε μπορούμε να εκτιμήσουμε το προσδόκιμο ζωής τέτοιων συμβόλων σαν τον χαιρετισμό με τον αγκώνα, ή το “μένουμε σπίτι” και τα πλυσίματα των χεριών. Επιπλέον από τότε που ο Ράιτ έφτιαξε το emoji, οι εθνικοί οργανισμοί παγκόσμιας υγείας έχουν κάνει τα μέτρα της απομόνωσης ακόμα πιο αυστηρά και συνιστούν την κοινωνική απομόνωση πράγμα που θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την έγκριση του.

Πηγή: Wired

Καμία δημοσίευση για προβολή