Θοδωρής Καλούδης

Γιατί είναι “χλωμή” η συνεργασία Τσίπρα – Ανδρουλάκη. Τα “αντιδεξιά” αισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και των μισών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για να κάνουν “κολεγιά”

Αρκούν τα “αντιδεξιά” (ή και αντι-Μητσοτακικά) αισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και των μισών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσουν σε μια κοινή πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας;

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι “αυτά που ενώνουν τα δύο κόμματα είναι περισσότερα από όσα τα χωρίζουν” και επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη του ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρισμό “γερμανοτσολιάδες”, με τον οποίο το “στόλισαν” την εποχή της συγκυβέρνησής του με τη Νέα Δημοκρατία. Και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Αντώνης Αντζολέτος, Καθημερινή) “Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη συμβαδίζουν σε πολλά θέματα: η ακρίβεια στην αγορά, οι ελλείψεις στα φάρμακα, οι υποκλοπές, αλλά και οι υποθέσεις των Α. Πάτση και Θ. Χειμάρα φτιάχνουν μια κοινή ατζέντα”.

Όμως, όπως παρατηρούν πολιτικοί παρατηρητές, αυτή η ατζέντα είναι ίσως ικανή να εμφανίσει μια κοινή στάση των δύο κομμάτων, σε κάποια ζητήματα της επικαιρότητας, δεν αρκεί όμως για να τα οδηγήσει στην εξουσία. Όπως δείχνουν ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, οι πολίτες εστιάζουν στην αξιοπιστία και την ικανότητα αντιμετώπισης κα διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων για τον τόπο (και βεβαίως για την καθημερινότητά τους) και στους τομείς αυτούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του υπερέχει καταλυτικά του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ενώ εξαιρετικά αδύνατος εμφανίζεται ως εν δυνάμεις διαχειριστής εξουσίας ο κ. Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, λένε, μια “προοδευτική διακυβέρνηση, απαιτεί … προοδευτικό ‘κοινό πρόγραμμα’, κάτι που όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά δεν υπάρχει καν η διάθεση συζητήσεων για τη διαμόρφωσή του, δεδομένου ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει μεν τον κ. Μητσοτάκη “στην αντιπολίτευση”, αλλά κρατάει διακριτές αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα”.

Έτσι ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να συμβαδίζουν σε κάποια αντιπολιτευτικού χαρακτήρα θέματα που δεν αναδεικνύουν κυβερνήσεις, παραμένουν μακριά από μια κοινή πειστική πρόταση για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Και μάλλον θα περιμένουμε πολύ για να δούμε μια τέτοια πρόταση. Όχι μόνο γιατί τα επι μέρους “κυβερνητικά” προγράμματα των δύο κομμάτων είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ κινείται με “ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω” στο θέμα της συνεργασίας του με το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Και είναι αναπόφευκτη αυτή η εκκρεμότητα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η μέχρι τώρα πολιτική του ενώ δεν έφθειρε τη ΝΔ, ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην … πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς. Μια συμπόρευσή Ανδρουλάκη – Τσίπρα θα οδηγούσε την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στο σύνθημα “ψηφίστε εμάς για μια να έχουμε ισχυρή φωνή στην κολεγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Έτσι όμως τα κόμματα δεν επιβιώνουν. Πολύ περισσότερο, δεν κυβερνούν.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή