Γιατί είναι κρίσιμη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη Μεσόγειο και γιατί “αφρίζει” η Άγκυρα

Γιατί είναι κρίσιμη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη Μεσόγειο

Ενώ η Άγκυρα “αφρίζει” για τη συμφωνία οριοθέτησης των ζωνών έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δίνει σημαντική ώθηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Και παράλληλα αποκλείει την Τουρκία από το να “τσαλαβουτάει” σε περιοχές εκτός δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, δημιουργώντας εντάσεις και … όνειρα διεκδικήσεων.

Η Συμφωνία με την οποία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου,που υπογράφηκε την Τρίτη από τους Υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών Νίκο Παναγιωτόπουλο και M. Zaki,

  • επιβεβαιώνει και διευρύνει την κοινή πολιτική αντίληψη Ελλάδας και Αιγύπτου για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, μέσω νομίμων διευθετήσεων. Και εμμέσως καταδεικνύει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, που επιχειρεί παρανόμως στην περιοχή, με ανυπόστατες συμβάσεις (Λιβύη) και απειλές. Η συμφωνία αυτή πραγματοποιείται παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να διεμβολίσει τις διαρκώς διευρυνόμενες σχέσεις Αθήνας και Καίρου.

Η ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη αυτή. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές:

  • Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα όρια των περιοχών ευθύνης Ελλάδας και Αιγύπτου ταυτίζονται με τα όρια των FIR Αθηνών και Καΐρου, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
  • Δίνει σημαντική ώθηση  στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.
  • Αυτό επιτυγχάνεται, με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα.
  • Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής και ταυτόχρονα δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.
  • Και αυτό σε αντιδιαστολή με τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, που συνιστούν πράξεις παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές.

Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις για τη Συμφωνία

Η Τουρκία  με δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Όπως επισημαίνει ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου οι τουρκικές αιτιάσεις είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Στην  περίπτωση αυτή, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή