Γιατί είναι “τελειωμένος” ο Ερντογάν αν ενεργοποιήσει τους S400 – Πώς οι ρωσικοί πύραυλοι απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Σε τί θα έχει πρόσβαση η Μόσχα

Τουρκία S-400

Μετά την αλλαγή φρουράς στην Ουάσιγκτον ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν δεν κρύβει την ανησυχία του για τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

Είναι μια ανησυχία που η αμερικανική γραφειοκρατία του State Department την διατύπωνε με κάθε τρόπο και όταν στο Λευκό Οίκο κατοικούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανησυχία αυτή δεν εδράζεται σε κάποιο ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο αλλά σε ένα γεγονός που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη Ατλαντική Συμμαχία.

Οι ρωσικοί  S-400 και ο κίνδυνος για το ΝΑΤΟ

Και αυτό δεν είναι άλλο από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S400, το οποίο η μεν Τουρκία προμηθεύθηκε από τη Μόσχα για να δείξει στους Αμερικανούς ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» και να εξασφαλίσει τη στήριξη του Πούτιν σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα με έντονο τουρκικό ενδιαφέρον, αλλά ποτέ δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αμερικανικής γραφειοκρατίας η Άγκυρα δεν φαίνεται να συζητά καν την περίπτωση απενεργοποίησης των S400, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να δηλώσουν επίσημα ότι η χρήση των ρωσικών πυραύλων αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ.

Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ

Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος του State Department είχε δηλώσει πως οι S-400 δεν θα έπρεπε να αγοραστούν από την Τουρκία, καθώς απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν και με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας. «Αυτή η συναλλαγή από τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και έχουμε και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα»,

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή είναι μια πάγια θέση της αμερικανικής γραφειοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων παλαίμαχος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ρις είχε χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας που προκαλεί ζημιά και καίρια προβλήματα στο ΝΑΤΟ». Και είχε προειδοποιήσει ότι απειλεί κρίσιμα αμερικανικά ως και συμμαχικά εναέρια συστήματα και ενεργεί σε βάρος του αεροπορικού σχεδιασμού.

Τη θέση ότι η χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 από την Τουρκία συνιστά «απειλή» για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και δεν είναι συμβατή με τα συστήματα της Συμμαχίας, διατύπωσε και ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κουίν.

Αμετακίνητη η Τουρκία

Παρά τις πιέσεις όμως η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά στους S-400 και πως παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, θα επιδιώξει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, παρά τη διαφωνία Τραμπ, και μεταξύ αυτών ήταν και η ματαίωση της αγοράς των αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας F-35.

28 λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να συνυπάρχουν ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά

Το αρχηγείο των αεροπορικών-συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη στο Ραμστάιν της Γερμανίας μη κρύβοντας την ανησυχία του, έχει προβεί εδώ και 9 μήνες σε τρεις σημαντικές μελέτες.

Κοινό συμπέρασμα των μελετών είναι ότι για 28 συγκεκριμένους λόγους δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην Τουρκία ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς αμερικανικής προέλευσης.

Στους ανώτερους κύκλους της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι γνωστό ότι μόλις η Τουρκία ενεργοποίησε το ραντάρ των ρωσικών συστοιχιών «λόκαρε» αεροσκάφη τριών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο κινείται μεταξύ mode 4 προς mode 5 αναφορικά με τον εντοπισμό/ταυτοποίηση φιλικού ή εχθρικού αεροσκάφους (iIFF).

Σε τί θα αποκτήσει πρόσβαση η Μόσχα σε περίπτωση ρωσικών και δυτικών συστημάτων

Όπως ανέφερε γνωστός στρατιωτικός αναλυτής «Η Μόσχα, σε περίπτωση συνύπαρξης ρωσικών και δυτικών συστημάτων, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κωδικούς ενώ το ρίσκο θα είναι τεράστιο για τους δυτικούς πιλότους που θα πετάνε στον τουρκικό εναέριο χώρο, και όχι μόνο».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «αν οι Αμερικανοί επιμείνουν να διατηρηθεί ανενεργό το σύστημα S400 και θα πιέσουν ανάλογα την Άγκυρα, η Τουρκία  δεν αποκλείεται να περιορίσει τις αμερικανικές δραστηριότητες στο Ιντσιρλίκ ή στο πιο ακραίο σενάριο να αποσυρθούν οι 50 θερμοπυρηνικές βόμβες»

Ο κίνδυνος αυτός, όμως, δηλαδή να εμπλακούν συμμαχικά αεροσκάφη σε επεισόδιο με τους S400, δεν είναι ο μόνος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων αυτομάτως μέσα στο περιβάλλον της Συμμαχίας ίσως δώσει τη δυνατότητα στους Ρώσους να υποκλέψουν μυστικά και τεχνολογία στα οποία δεν έχουν πρόσβαση με άλλο τρόπο.

Τυχόν μη αντίδραση από τις ΗΠΑ θα άνοιγε τον “Ασκό του Αιόλου”

Επίσης η μη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ θα άνοιγε τον «Ασκό του Αιόλου» για τους άλλους συμμάχους. ΟΙ Αμερικανοί φοβούνται ότι αν δεν αντιδράσουν – και μάλιστα σκληρά- θα εμφανιστούν παρόμοιες «τάσεις» από άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και το Κατάρ που «φλερτάρουν» με το ρωσικό σύστημα.

Δεδομένου δε, ότι είναι σύμμαχες και φιλικά προσκείμενες προς τις ΗΠΑ και αυτό θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι δεν μπορεί το Εμιράτο του Κατάρ να προμηθευτεί ένα τέτοιο σύστημα, όταν φιλοξενεί στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ το προωθημένο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Centcom) και σχεδόν 11.000 Αμερικανούς.

Οι επιτελείς των ΗΠΑ πάντως, βλέποντας την αδιαλλαξία της Άγκυρας και μη μπορώντας, πλέον, να ψυχολογήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια για εναλλακτικές λύσεις, σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην περιοχή, εφόσον βέβαια τα πράγματα φθάσουν στα άκρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή