Γιατί η ‘Αγκυρα στήνει σκηνικό εμπλοκής σε Μεσόγειο και Αιγαίο – Τα 60 πλοία του Χουλουσί Ακάρ και το σχέδιο για γεωτρύπανα

Τουρκία Ακάρ

Το  νέο εμπρηστικό μήνυμα της Αγκυρας ήρθε μία ημέρα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ηταν το μήνυμα «πολεμικής ετοιμότητας» σε που έστειλε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ – ένα μήνυμα, το οποίο δείχνει ένα εξαιρετικά θερμό και επικίνδυνο δίμηνο στο διάστημα μετά την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ κι έως το τέλος του χρόνου.

Τα 60 πλοία και ο διάλογος “χωρίς εγωισμούς”

«Εξήντα πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, τα αεροπλάνα μας, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι στη διάθεσή μας. Για τι; Για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας. Όποιος θέλει ας έρθει», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Κι αμέσως μετά, ο τούρκος υπουργός Αμυνας πρόσθεσε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία. Όμως με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές, και λέγοντας πως θα γίνει “ότι θέλω εγώ”, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Η θέση αυτή, σε συνδυασμό με τις NAVTEX που παρατείνουν την περίοδο και την εμβέλεια ερευνών του Oruc Reis, αποτυπώνουν σύμφωνα με έμπειρους διπλωματικούς παράγοντες και τον – διακεκαυμένο – άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί από αύριο η Τουρκία, είτε ο νικητής των αμερικανικών εκλογών είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε ο Τζο Μπάιντεν:

Θα κλιμακώσει την πίεση προς την Ελλάδα και την Δύση, με καθαρό και δεδηλωμένο πλέον στόχο έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης – «χωρίς κακομαθημένες συμπεριφορές», όπως είπε προκλητικά ο Ακάρ.

“Πρέπει όλα να επανεξεταστούν, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των νησιών, τα 6 και 10 μίλια του εναέριου χώρου των νησιών και των χωρικών υδάτων» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας φθάνοντας στα άκρα, αλλά δείχνοντας και την πραγματική ατζέντα της Αγκυρας.

Και για να πετύχει αυτή την ατζέντα θα εκβιάσει με κάθε μέσο, ακόμη και με απ΄ευθείας πλέον παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας ρισκάροντας, ή επιδιώκοντας, το θερμό επεισόδιο, όπως σημιεώνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές.

Το σχέδιο της αποστολής γεωτρύπανων

Κατά τις ίδιες πηγές, το «κλειδί» για τις προθέσεις της Αγκυρας, πέραν των απειλών Ακάρ για ανάπτυξη 60 πλοίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται, στην προειδοποίηση Ερντογάν για την αποστολή γεωτρύπανων.

«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» έχει διαμηνύσει ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας:  «Όταν θα ανακαλύψει κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

Οσοι παρακολουθούν στενά την τακτική της Αγκυρας σημειώνουν ότι ο Ερντογάν συνηθίζει πάντοτε να προειδοποιεί, και να σταθμίζει τις δυτικές αντιδράσεις, για τις επόμενες κινήσεις του.

Με αυτό το δεδομένο, θεωρούν πως γίνεται το ακραίο, και πιο δύσκολο, σενάριο: Μετά τις αμερικανικές εκλογές, να επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να δοκιμάσει τις αντοχές και τις ανοχές της Ευρώπης στέλνοντας πια όχι ερευνητικά πλοία, αλλά και γεωτρύπανα για εξορύξεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και το ακόμη πιο επικίνδυνο βήμα θα είναι η αποστολή γεωτρύπανων σε περιοχές της, οριοθετημένης πια, ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν βρίσκεται πια πολύ μακριά, και δεν εξαρτάται από το εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ή θα παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως λένε οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, στην πρώτη περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα ως την μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ (στις 20 Ιανουαρίου δηλαδή) για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην δεύτερη περίπτωση, απλώς θα ποντάρει ξανά στην, διαπιστωμένη, ανοχή του «φίλου» του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή