Γιατί η αγορά ομολόγων δείχνει την επόμενη μέρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Δεν απομένουν παρά μόλις… 35 μέρες πριν από την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει σοβαρές αρρυθμίες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ελευθερίας Κούρταλη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Capital.gr (εδώ) έντονο προβληματισμό στα χρηματιστηριακά γραφεία αλλά και στους παράγοντες της αγοράς έχει δημιουργήσει η απουσία τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, αλλά και η δραματική συρρίκνωση συναλλαγών, η οποία έχει κατέλθει σε επίπεδα που παραπέμπουν σε περιόδους δύσκολων για τη χώρα συνθηκών.

Όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο ταμπλό βλέπει πως η απαξιωτική εικόνα στη χρηματιστηριακή αγορά δεν συνάδει με το κλίμα εμφανούς βελτίωσης που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων, η οποία, αν και ακόμη κινείται με χαμηλούς τζίρους, δείχνει μια χώρα της οποίας το country risk έχει μειωθεί σημαντικά, με πολλά funds και διεθνούς οίκους να τηρούν θετική στάση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία συναλλαγών του Ιουνίου έφτασε τα 1,03 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 39,1% σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 η αξία συναλλαγών σημείωσε μείωση της τάξης του 37,4%. Η απουσία εισροών και ο συναλλακτικός “βάλτος” θα συνεχίσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να κρατούν την όποια ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε πολύ στενό εύρος, τη στιγμή που το Χ.Α. πλέον ξεμένει από καταλύτες που θα μπορούσαν να “αφυπνίσουν” τους αγοραστές και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ότι η καταβύθιση των ημερήσιων συναλλαγών μπορεί να συνεχιστεί πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία ξεκίνησε έτσι κι αλλιώς πολύ νωρίς για την αγορά.

«Πληγή» η Folli Follie

Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, η εκλογολογία και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης –σε συνδυασμό με το ακόμη “εύθραυστο” διεθνές κλίμα, λόγω των εμπορικών εντάσεων, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα και τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη, καθώς και τη νέα εποχή του τέλους του φθηνού χρήματος με την αλλαγή στάσης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς– έχουν προστεθεί στη ζημιά που έχει προκαλέσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη η υπόθεση της Folli Follie, της οποίας το “αποτύπωμα” δεν φαίνεται να σβήνει, δίνοντας αφορμή για έντονη και καταστρεπτική για την αγορά φημολογία.

[more]

Η εκ νέου διάψευση του Gabriel Grego, του επικεφαλής του επενδυτικού fund QCM, το οποίο στις 4 Μαΐου “τάραξε τα νερά” της ελληνικής αγοράς με την έκθεσή του για τη Folli Follie, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση κατά 70% της μετοχής της και στην αναστολή της, ότι δεν έχει βάλει κάποια άλλη ελληνική εταιρεία στο στόχαστρο, δείχνει ακριβώς ότι το στίγμα αυτής της υπόθεσης συνεχίζει να στοιχειώνει τις ελληνικές μετοχές.

Ο Grego επανέλαβε πως, σύμφωνα με την εκτίμησή του, δεν υπάρχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο άλλη “τρανταχτή” περίπτωση απάτης όπως αυτή της Folli Follie. Αναφερόμενος στο επιφυλακτικό κλίμα που κυριαρχεί πλέον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από την ημέρα που βγήκε στο φως η έκθεση του QCM και στη φημολογία που μπορεί να δημιουργηθεί με το παραμικρό, τόνισε ότι δεν θεωρεί πως αυτό που έγινε στη συγκεκριμένη ελληνική εισηγμένη θα πρέπει να γενικευτεί για την ελληνική αγορά. Πάντως, συμβούλεψε τους επενδυτές να είναι πολύ διεξοδικοί και επιλεκτικοί προτού αγοράσουν και να μην κινούνται με βάση μια φήμη ή μια διαίσθηση, αλλά να κοιτάνε τις λογιστικές καταστάσεις, να ακούνε τις τηλεδιασκέψεις και να εξετάζουν πιθανές αναντιστοιχίες μεταξύ των ταμειακών ροών και των κερδών, επισημαίνοντας πως στο Χ.Α. υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες.

Τι κοιτούν οι αναλυτές

Μπορεί η γενικότερη εικόνα της αγοράς να είναι αδιάφορη, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρέπει να χάνεται… το δάσος. Υπάρχουν τίτλοι που συγκεντρώνουν τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας και που μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός μακροπρόθεσμου χαρτοφυλακίου.

Όπως σημειώνει η Pantelakis Securities σε νέο report της, τηρεί οverweight στάση στη μετοχή της Jumbo, με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2017-2018, όπου οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν στα 753,31 εκατομμύρια ευρώ, από 681,43 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά, χάρη στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αντικατοπτρίζοντας το βελτιωμένο momentum του β’ εξαμήνου, παρά το ακόμα υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στα 1,20 ευρώ ανέβασε η IBG την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Intralot, από 1,10 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση “Νeutral”. Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η αύξηση στην τιμή-στόχο σχετίζεται με το χαμηλότερο καθαρό χρέος της εταιρείας έναντι των προσδοκιών. Ωστόσο, παραμένει ουδέτερη λόγω χαμηλής ορατότητας όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης στην Τουρκία. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταβάλουν άρδην την ελκυστικότητα της μετοχής ως επένδυση.

Με σύσταση “Βuy” και τιμή-στόχο τα 10 ευρώ ανά μετοχή ξεκίνησε η Axia την κάλυψη της Aegean Airlines, τονίζοντας ότι είναι μια αεροπορική εταιρεία πλήρους υπηρεσίας, που συμμετέχει αποκλειστικά σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αεροπορικές αγορές της Ε.Ε., την Ελλάδα. Η Aegean είναι ηγέτης σε μια αγορά που αναπτύσσεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,5% τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, λόγω της τουριστικής ζήτησης και της μακροοικονομικής βελτίωσης. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αδυναμία της μετοχής της Aegean στο ταμπλό του Χ.Α., σημειώνει πως παρέχει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Η εικόνα στις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προειδοποιεί η Bank of America – Merrill Lynch σε έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι τηρεί αρνητική στάση για τον κλάδο. Έτσι, προχώρησε σε αλλαγές στις τιμές-στόχους για Εθνική και Eurobank, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές των Alpha Βank και Πειραιώς. Η τιμή-στόχος για την Εθνική μειώνεται στο 0,31 ευρώ, από 0,32 ευρώ πριν, και για τη Eurobank αυξάνεται στο 1,17 ευρώ, από 1,14 ευρώ, με σύσταση “Ουδέτερη”, ενώ οι τιμές για Αlpha Βank και Πειραιώς παραμένουν αμετάβλητες στο 1,60 ευρώ και 3,23 ευρώ αντίστοιχα, με σύσταση “Underperform”.

Όπως τονίζει, ακόμη υπάρχουν πολλά εμπόδια στο να αποτελέσουν ελκυστικό “asset” για τους επενδυτές. Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των επισφαλειών, ωστόσο τονίζει τη σημασία της βελτίωσης του ρυθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπήρξε μερική βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στις μικρότερες χρηματοδοτήσεις των δανειοληπτών λόγω της απομόχλευσης. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κόστους, ειδικά επειδή τα έσοδα ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται περαιτέρω.

Αναφερόμενη στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημειώνει ότι τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είχαν μέχρι στιγμής μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως δεν αναμένει να υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πως βλέπει πτωτικά ρίσκα, καθώς οι τράπεζες αφαιρούν ακίνητα από τα βιβλία τους.

Το «παιχνίδι» για την Ελλάδα

Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά αποτελούν και οι επιτυχείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά και οι αναβαθμίσεις των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Η έκδοση τετραετούς ομολόγου του ΟΤΕ υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 5 φορές, με τον Οργανισμό να αντλεί το ποσό των 400 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% ετησίως, το χαμηλότερο κουπόνι ομολόγου που έχει εκδώσει ο όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Η εξασφάλιση σημαντικά χαμηλότερου επιτοκίου μειώνει έτι περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού για τον Οργανισμό και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της εταιρείας.

Καθοριστική για την πρόσβαση της Εθνικής Τράπεζας στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας στη συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, είναι η αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων της από την S&P.

Σημαντική ώθηση από την S&P

Η S&P για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης κατατάσσει σε “επενδυτική βαθμίδα” ελληνικούς τίτλους. Πρόκειται για το καλυμμένο ομόλογο τριετούς διάρκειας και ύψους 750 εκατ. ευρώ που η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε τον Οκτώβριο 2017. Το συγκεκριμένο ομόλογο είχε “σχεδιαστεί” από την τράπεζα με σκοπό να είναι επιλέξιμο στο πρόγραμμα αγορών τίτλων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της επέκτασης που είχε αποφασιστεί για το QE. Η S&P αναβάθμισε και την τιτλοποίηση Estia I της Τράπεζας Πειραιώς. Τόσο ο τίτλος της Εθνικής όσο και ο τίτλος της Πειραιώς κατατάσσονται πλέον στη βαθμίδα “ΒΒΒ-“, τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από το “Β+”, στο οποίο πρόσφατα αναβάθμισε την Ελλάδα, που είναι και η μέγιστη δυνατή αξιολόγηση σύμφωνα με τη μεθοδολογία της S&P.

Αυτή η αναβάθμιση είναι καθοριστική για την πρόσφατη έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας στη συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά. Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής, η κίνηση της S&P συνιστά ένα μεγάλο βήμα για την ποιοτική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της τράπεζας, ενώ αναμένεται να έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς θα διευκολύνει τις προσπάθειες και των υπόλοιπων εγχώριων συστημικών τραπεζών στην επιδίωξη ανάλογων ενεργειών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη συνολική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή η κίνηση δίνει, παράλληλα, σημαντική ώθηση και στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να βγουν στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων, αφού όμως προηγηθεί μια έκδοση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου.

Σημαντικό βήμα για τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Commerzbank την επίτευξη του επενδυτικού βαθμού από τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι αυτό τα βάζει σε τροχιά επιλεξιμότητας για τις νομισματικές πράξεις της ΕΚΤ, και, έτσι, κάνει τους συγκεκριμένους τίτλους πιο “ενδιαφέροντες” για τους επενδυτές, βελτιώνοντας τα spreads. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο τίτλος της Εθνικής αναμένεται να προστεθεί σύντομα στον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων για την αγορά repo της ΕΚΤ.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Nordea, τα καλυμμένα ομόλογα αποτελούν γενικότερα μια καλή εναλλακτική λύση στα κρατικά ομόλογα, τα οποία δεν είναι τόσο ασφαλή. “Το προφίλ κινδύνου των καλυμμένων ομολόγων είναι συγκρίσιμο με τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες είναι εγγυημένες μέχρι 100.000 ευρώ. Τα τελευταία 200 χρόνια ούτε ένα ευρωπαϊκό καλυμμένο ομόλογο δεν έχει κηρύξει default”. Η Nordea αναφέρεται, ειδικότερα, στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντικές ζημίες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας ανέκαμψαν πλήρως. Οι πιστωτές υπέστησαν επίσης πτωχεύσεις στην Ισλανδία το 2008 και στην Κύπρο το 2012, ενώ τα καλυμμένα ομόλογα δεν υπέστησαν ζημίες.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή