Γιατί η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία –Ποιους όρους βάζει η κυβέρνηση για συνάντηση Μητσοτάκη

Ερντογάν – Ο ρόλος του Βερολίνου

Μητσοτάκη Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει επίθεση φιλίας στην Ευρώπη και ζητά συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σπεύδει στην Αγκυρα για να φτιάξει θετικό κλίμα εν όψει των συναντήσεων που θα έχει την Πέμπτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ηγεσία της Ε.Ε., και η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των διερευνητικών επαφών της 25ης Ιανουαρίου διαβλέποντας ευκαιρίες αποκλιμάκωσης μεν αλλά και πιθανές παγίδες.

Οι όροι για το “¨ραντεβού” Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο λόγος που η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στην προοπτική της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία είναι αφ’ ενός η εμφανής πρόθεση Ερντογάν να κάνει «ανακωχή» με την Ευρώπη για να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών την διευρυμένη τουρκική ατζέντα και, αφετέρου η έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ από την οποία η Αθήνα αναμένει νέα προσέγγιση στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και στα ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έθεσε σήμερα δύο πολύ συγκεκριμένους όρους για να υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο – να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές και να υπάρξει σύγκλιση στο ένα και μοναδικό ζήτημα που συζητά η Ελλάδα, την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

  • «Κατ’ αρχάς οι συναντήσεις μεταξύ του ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοστάκη και του τούρκου Προέδρου Ερντογάν δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται  και να μην αποτελούν είδηση».
  • “Να αρχίσουν όμως πρώτα οι διερευνητικές , να εξετάσουν – θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές».
  • «Εφόσον υπάρξει σημείο σύγκλισης  στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια”.

 

Μητσοτάκης: Πάμε στις διερευνητικές με την σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για τις διερευνητικές, μιλώντας στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας:

“Υποδεχόμαστε”, δήλωσε, “την έναρξη των διερευνητικών επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας. Και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό.

Η νέα παρέμβαση του Βερολίνου

Τα ελληνικά μηνύματα ήρθαν την ώρα που το Βερολίνο αναλαμβάνει νέο γύρο δράσης στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα.

Κατά την αναχώρησή του από το Βερολίνο, ο Χάικο Μάας τόνισε μεν ότι «το παιχνίδι με την φωτιά που είδαμε πέρσι δεν πρέπει να επαναληφθεί”, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία δίνει «έμπρακτα» σήματα αποκλιμάκωσης.

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο γερμανός υπουργός. Και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να ενθαρρύνει τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

Όπως επεσήμανε, δε, η Γερμανία «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο Χάικο Μάας άκουσε, χωρίς αντίδραση, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απειλεί ευθέως, ενώπιόν του, την Ελλάδα με “ατύχημα” και όχι μόνον, εάν η Αθήνα επιμείνει “να κάνει ασκήσεις όπου θέλει”, και να θέτει επίσης ζήτημα Καστελόριζου και δυτικής Θράκης.

Καμία δημοσίευση για προβολή