Γιατί η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων- Πως η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση του χρέους – H επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα

Στις αρχές της εβδομάδας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας η χώρα μας θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για την απόκτηση της πολυπόθητης βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο το 2023.

“Κλείδι” η  επενδυτική βαθμίδα

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Άρα δεν θα χρειάζονται ειδικά προγράμματα αγοράς ομολόγων από τη Φρανκφούρτη ώστε να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων των δανείων του πρώτου μνημονίου σε συνδυασμό με  την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης για την πορεία του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο θα αποπληρώσει πρόωρα περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα 40 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που αγγίζουν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, επιτρέπουν κινήσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του χρέους και ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του αφού μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για αναχρηματοδότηση του.

Με την κίνηση για πρόωρη αποπληρωμή η Ελλάδα δείχνει στις αγορές ότι χρησιμοποιεί μέρος των κεφαλαίων, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ,  που έχει αντλήσει με μέσο επιτόκιο περίπου 1,5%, για να εξοφλήσει παλαιότερο και ακριβότερο χρέος.

Ας σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, όπως αναφέρεται  σε πρόσφατη ανάλυση του οίκου Fitch,  είναι να “υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία”. Με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια η «απαίτηση» αυτή ικανοποιείται αφού το ελληνικό χρέος από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα φθάσει το 196,2% έως το 2023.

Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους

Τις κινήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας “γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα το 2010 αλλά και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ. Το ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πληρώσουμε όλο το δάνειο…”.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, ο σχεδιασμός αναφέρει ότι θα γίνουν σταδιακά με στόχο να αντληθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή