Έλλη Τριανταφύλλου

Γιατί η επιλογή ενός Προέδρου χωρίς αρμοδιότητες εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό γεγονός

Μπορεί οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας να είναι περιορισμένες, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της επιλογής του προσώπου που θα επιλεγεί, ιδιαίτερα στην παρούσα φορτισμένη συγκυρία, με τις επικίνδυνες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις πολυεπίπεδες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κληθεί να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στην πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αν ήμασταν μια ιδανική χώρα, σαν την Ισλανδία, για παράδειγμα, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο ειρηνικών χωρών του κόσμου, απαλλαγμένη από γεωστρατηγικά προβλήματα και καίριας και αποφασιστικής σημασίας προκλήσεις και κινδύνους, ενδεχομένως ο χώρος των γραμμάτων και του πνεύματος να ήταν ιδανικός για την αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου.

Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό “αντίβαρο” στην πληθωρική προσωπικότητα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Ενα πρόσωπο με ισχυρή διείσδυση στα διεθνή κέντρα εξουσίας και  με βαθειά γνώση των πολιτικών “παιχνιδιών και των γεωπολιτικών ισορροπιών.

Εναν πολιτικό που να μπορεί να ενώνει και όχι να διχάζει, να απολαμβάνει ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής και να εμπνέει και να ακτινοβολεί το αίσθημα ασφάλειας και ενότητας που χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Το αν θα ψηφιστεί με πολύ μεγάλη ή με μεγάλη πλειοψηφία, μικρή αξία έχει. Μπορεί για παράδειγμα να μην τον ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς του κομματικούς λόγους, αλλά αυτό καθόλου να μην του στερεί τη δυνατότητα να ενώνει τους Ελληνες ξεπερνώντας τη διχαστική λογική του “αριστερός ή δεξιός”. Που να μπορεί να υπηρετήσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τους εθνικούς στόχους.  Να είναι αναγνωρίσιμος από τους διεθνείς παίκτες  και να χαίρει εκτίμησης από τη διεθνή κοινότητα.

Αν το καλοσκεφτούμε, ο αριθμός των υποψηφίων που διαθέτουν όλα αυτά  τα χαρακτηριστικά  περιορίζει δραματικά τη λίστα των πιθανών υποψηφίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή