Γιατί η φάση του ύπνου κατά την οποία βλέπουμε όνειρα είναι τόσο σημαντική;

    Eρευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Tsukuba ανακάλυψαν νέα στοιχεία για την αναζωογόνηση του εγκεφάλου, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης του ύπνου: φάση ταχείας κίνησης των ματιών (REM), δηλαδή όταν τείνετε να ονειρεύεστε.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν καταμετρήσει τις διαφορές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μεταξύ ύπνου REM, ύπνου μη REM και εγρήγορσης χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

    Στην τελευταία τους εργασία, η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική για να απεικονίσει άμεσα την κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στα τριχοειδή του εγκεφάλου (όπου τα θρεπτικά συστατικά και τα απόβλητα ανταλλάσσονται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και του αίματος) των ποντικών κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και του ύπνου.

    «Χρησιμοποιήσαμε μια βαφή για να κάνουμε τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ορατά κάτω από το φως φθορισμού, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως μικροσκόπιο δύο φωτονίων», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Yu Hayashi. «Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε άμεσα τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα τριχοειδή του νεοφλοιού σε μη αναισθητοποιημένα ποντίκια».

    Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο για να εντοπίσουν τον ύπνο REM, τον ύπνο εκτός REM και την εγρήγορση και αναζήτησαν διαφορές στη ροή του αίματος μεταξύ αυτών των φάσεων.

    «Μας εξέπληξαν τα αποτελέσματα», εξηγεί ο καθηγητής Hayashi. «Υπήρξε μια μαζική ροή ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσω των τριχοειδών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά καμία διαφορά μεταξύ του μη REM ύπνου και της εγρήγορσης, δείχνοντας ότι ο ύπνος REM είναι μια μοναδική κατάσταση».

    Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια διέκοψε τον ύπνο των ποντικών, με αποτέλεσμα την «ανάκαμψη» της φάσης REM – μια ισχυρότερη μορφή ύπνου REM προέκυψε δηλαδή, για να αντισταθμίσει την προηγούμενη διαταραχή. Η ροή αίματος στον εγκέφαλο αυξήθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του ύπνου REM ανάκαμψης, υποδηλώνοντας συσχέτιση μεταξύ της ροής αίματος και της δύναμης ύπνου REM. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές επανέλαβαν τα ίδια πειράματα σε ποντίκια χωρίς υποδοχείς αδενοσίνης Α2a (οι υποδοχείς των οποίων ο αποκλεισμός σας κάνει να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι μετά την κατανάλωση καφέ), υπήρξε ελαττωμένη αύξηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM ανάκαμψης.

    «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι υποδοχείς αδενοσίνης Α2a μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον μερικές από τις αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM», λέει ο καθηγητής Hayashi.

    Δεδομένου ότι η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ο μειωμένος ύπνος REM συσχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία περιλαμβάνει τη συσσώρευση «αποβλήτων» στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να ερευνηθεί το κατά πόσο η αυξημένη ροή αίματος στα τριχοειδή του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι σημαντική για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο. Αυτή η μελέτη θέτει προκαταρκτικές βάσεις για μελλοντικές έρευνες σχετικά με το ρόλο των υποδοχέων αδενοσίνης Α2α σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή