Γιατί η Fitch Ratings διατηρεί αμετάβλητη και με σταθερό” outlook την “πιστοληπτική ικανότητα της χώρας – Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της οικονομίας

Σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση της Fitch, τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στο “ΒΒ” (αμετάβλητη) και με “σταθερό” outlook διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Fitch Ratings. Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την, σε έναν βαθμό, εμπιστοσύνη του οίκου στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά και το σοκ που υπέστησαν τα δημόσια οικονομικά και η οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία του κοροναϊού φέτος.

Η αξιολόγηση αυτή – σύμφωνα με την Fitch Ratings – αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ” και “ΒΒΒ”, αλλά και τη βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι αυτής άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική κλίμακα (πολιτική σταθερότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ποιότητα θεσμών και έλεγχος της διαφθοράς).

Ύφεση 7,9% και έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ το 2020

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 0,9% σε επίπεδο έτους. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το β’ τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε.

Η Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020. Προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 (+5,1%), αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, με τον οίκο να παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των προβλέψεών του, ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζωπύρωσης του κορονοϊού.

Υψηλό το Δημόσιο χρέος, αλλά βιώσιμο

Το δημόσιο χρέος είναι θα παραμείνει πολύ υψηλό για παρατεταμένη περίοδο. Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι υπάρχουν παράγοντες μείωσης που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του. Ο οίκος αναμένει ότι το χρέος προς ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται ξανά το 2021. Το “μαξιλάρι” εύκολα ρευστοποιήσιμων assets που διαθέτει η Ελλάδα είναι σημαντικό και θα μπορούσε να διευκολύνει τις απρογραμμάτιστες αυξήσεις των δαπανών.

Σημαντική συμβολή θα έχει επίσης η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις συνέπειες της πανδημίας (PEPP). Το PEPP έχει συνολικό ύψος 1,350 δισ. ευρώ. Βάσει της κλείδας κατανομής κεφαλαίων η Ελλάδα δικαιούται έως και 27 δισ. δολάρια από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωσύστημα. Αυτό αποτελεί μια σημαντική επιπλέον πηγή χρηματοοικονομικής ευελιξίας και ενδέχεται να εξασφαλίζει τη διαχείριση του κόστους του χρέους.

Πώς θα έλθει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ελλάδας

Η Fitch θεωρεί ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι:

  1. Επιστροφή του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία μετά την πανδημία, για παράδειγμα λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επιστροφής στην αύξηση του ΑΕΠ και της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων.
  2. Βελτίωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της ανάπτυξης μετά το σοκ του κορονοϊού, ιδιαίτερα εάν υποστηρίζεται από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  3. Χαμηλότερο ρίσκο “μεταφοράς” των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή